Gryczana zapiekanka z wątróbką drobiową na obiad: przepis na domową kaszankę

Gryczana zapiekanka z wątróbką drobiową na obiad: przepis na domową kaszankę
Autor: Shutterstock Pyszna zapiekanka z kaszy gryczanej i wątróbki drobiowej
łatwy
30 min
4

Gryczana zapiekanka z wątróbką drobiową pasuje na obiad i na ciepłą kolację. Z resztą coraz częściej większość z nas jada obiado-kolacje. Praktycznie jedyny gorący posiłek spożywany wspólnie z rodziną. Ten przepis na zapiekankę w stylu domowej kaszanki zachwyci was i waszą rodzinę. A tych co nie przepadają za wątróbką zachęci do spróbowania. 

Dlaczego warto jeść wątróbkę?

Wątróbka to niedrogie źródło odżywczego białka, witamin z grupy A i B oraz kosmiczna dawka żelaza. Dlatego dietetycy zalecają jedzenie wątróbki wszystkim z niedoborami tego ważnego dla życia pierwiastka. Więcej o zaletach wątróbki przeczytacie w artykule Wątroba, wątróbka - wartość odżywcza, właściwości i przydatność kulinarna

Nieprzekonanym polecamy proste i łatwe przepisy na absolutnie pyszną wątróbkę, które zmieni Wasze nastawienie. Oto szalenie prosty przepis na Wątróbkę smażoną z rodzynkami i piwem oraz Makaronowe wstążki z wątróbkami i grzybami

 

 

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka (250 ml) suchej kaszy gryczanej (najlepiej niepalonej)
  • 2,5 szklanki wody
  • 80 g masła
  • 2 jajka
  • sól do smaku
  • 500 g wątróbki drobiowej
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • 3 łyżki oleju
  • pieprz do smaku
  • 100 g sera żółtego, startego
  • 4 łyżki śmietany

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kaszę gryczaną ugotować w osolonej wodzie . 
  • Cebulę i marchewkę pokroić drobno lub zetrzeć na tarce, usmażyć na 1 łyżce oleju roślinnego.
  • Wątróbkę umyć i osuszyć, pokroić na kawałki i usmażyć na 2 łyżkach oleju roślinnego do miękkości. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
  • Zmielić marchewkę, cebulę i wątróbkę na jednorodną masę za pomocą maszynki do mielenia mięsa lub miksera lub malaksera.
  • Do gorącej kaszy gryczanej dodać masło i pozostawić do przestygnięcia.
  • Jajka ubić z solą i dodać do kaszy gryczanej, wymieszać.
  • Do naczynia do zapiekania posmarowanego olejem przełożyć połowę kaszy gryczanej. Na to wyłożyć masę wątróbkową i ponownie przykryć kaszą gryczaną. 
  • Zetrzeć ser na grubej tarce, dodać śmietanę, wymieszać i rozprowadzić na zapiekance.
  • Wstawić zapiekankę do rozgrzanego piekarnika i piec w 180°C, aż na wierzchu utworzy się złocista skorupka.
  • Wyjąć zapiekankę i odstawić na 15-20 minut. 
  • Podzielić na porcje i natychmiast podawać.