Grecki placek z cukinią, czyli kourkouto - wspomnienie wakacji przy kolacji

łatwy
25 min
4

Dieta wegetariańska

Kourkouto, czyli grecki placek z cukinią to świetny i prosty sposób na wykorzystanie tego warzywa. Grecki placek z cukinią to idealne danie na lekki letni lunch, obiad lub kolację. Doskonale smakuje z sosem tzatziki. 

Autorką oryginalnego przepisu jest grecka szefowa kuchni Dina Nikolaou. W jej przepisie gości jeszcze jeden składnik, trudno u nas dostępny ser Kasseri. Nie ma się jednak czym przejmować, bo ciasto z samą feta smakuje równie dobrze.

Do ciasta można też dodać inne składniki: podsmażony boczek, paski kurczaka, plasterki wędliny, siekaną zieleninę. Ale ta najprostsza wersja smakuje mi najbardziej i jest przyjemnie lekka, idealna na kolację, na zimno lub na ciepło, tak jak lubisz.

SKŁADNIKI

  • 500 g cukinii
  • 1 duża cebula
  • 50 ml oliwy
  • 3 duże jajka
  • 125 g jogurtu greckiego,
  • 80 g mąki
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g sera feta
  • 2 łyżki świeżego, posiekanego oregano lub 1 łyżeczka suszonego
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz
  • dodatkowo: kilkanaście cienkich plasterków cukinii do dekoracji
  • słodka papryka w proszku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cukinię pokroić w 0,5 cm kostkę. Cebulę posiekać.
  • Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cukinię i cebulę, dodać sporą szczyptę soli, smażyć 10 minut, aż cebula się zeszkli, a cukinia zmięknie, ale pozostanie wciąż jędrna.
  • W misce wymieszać jajka, jogurt, mąkę i proszek do pieczenia. Dodać cukinię z cebulą, pokruszony ser feta, oregano i natkę. Doprawić pieprzem i niewielką ilością soli.
  • Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej ciasto. Na wierzchu ułożyć plastry cukinii i oprószyć je papryką w proszku.
  • Piec w 180 stopniach przez ok. 30 minut, aż placek zarumieni się z wierzchu.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej