Grecki placek z cukinią, czyli kourkouto - wspomnienie wakacji przy kolacji
2020-08-23
łatwy
25 min
4
Dieta wegetariańska
Kourkouto, czyli grecki placek z cukinią to świetny i prosty sposób na wykorzystanie tego warzywa. Grecki placek z cukinią to idealne danie na lekki letni lunch, obiad lub kolację. Doskonale smakuje z sosem tzatziki.
Autorką oryginalnego przepisu jest grecka szefowa kuchni Dina Nikolaou. W jej przepisie gości jeszcze jeden składnik, trudno u nas dostępny ser Kasseri. Nie ma się jednak czym przejmować, bo ciasto z samą feta smakuje równie dobrze.
Do ciasta można też dodać inne składniki: podsmażony boczek, paski kurczaka, plasterki wędliny, siekaną zieleninę. Ale ta najprostsza wersja smakuje mi najbardziej i jest przyjemnie lekka, idealna na kolację, na zimno lub na ciepło, tak jak lubisz.
SKŁADNIKI
- 500 g cukinii
- 1 duża cebula
- 50 ml oliwy
- 3 duże jajka
- 125 g jogurtu greckiego,
- 80 g mąki
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g sera feta
- 2 łyżki świeżego, posiekanego oregano lub 1 łyżeczka suszonego
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz
- dodatkowo: kilkanaście cienkich plasterków cukinii do dekoracji
- słodka papryka w proszku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cukinię pokroić w 0,5 cm kostkę. Cebulę posiekać.
- Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cukinię i cebulę, dodać sporą szczyptę soli, smażyć 10 minut, aż cebula się zeszkli, a cukinia zmięknie, ale pozostanie wciąż jędrna.
- W misce wymieszać jajka, jogurt, mąkę i proszek do pieczenia. Dodać cukinię z cebulą, pokruszony ser feta, oregano i natkę. Doprawić pieprzem i niewielką ilością soli.
- Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej ciasto. Na wierzchu ułożyć plastry cukinii i oprószyć je papryką w proszku.
- Piec w 180 stopniach przez ok. 30 minut, aż placek zarumieni się z wierzchu.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?