Tarta ze szpinakiem po grecku - z ciasta filo

2021-03-29
Anna Olchowik
grecka tarta ze szpinakiem, ciasto filo ze szpinakiem, spinakopita
Autor: Shutterstock Szpinak idealnie nadaje się na nadzienie placków, tart i naleśników, o czym wiedzą Grecy, przygotowując swoją pyszną spinakopitę z ciasta filo
łatwy
35 min
4

Szpinak to bardzo cenne warzywo liściaste - zawiera dużo witamin i składników mineralnych. Ze szpinaku można przyrządzić wiele smacznych potraw. Znakomicie nadaje się jako składnik farszu do tarty z ciasta filo

Czym jest ciasto filo i gdzie je kupić?

Nazwa ciasta filo (phyllo pastry) pochodzi z języka greckiego, w którym phyllo oznacza 'liść' . I rzeczywiście ciasto filo przypomina listki. To bardzo cienkie ciasto zrobione z mąki, wody i odrobiny oleju. Nazwa jest grecka, lecz sama technika jego wykonania pochodzi z Turcji. W przeciwieństwie do ciasta francuskiego, w którym głównym tłuszczem jest masło, tu wykorzystywana jest oliwa i ciepła woda, które dają ciastu elastyczność.  Z ciasta filo, które popularne jest  na całych Bałkanach, w Grecji i Turcji, przygotowuje się wypieki słodkie, czyli popularną baklavę, oraz wytrawne, czyli burki i pity. W Polsce ciasto filo możemy kupić w niektórych  supermarketach - w wersji mrożonej, a także w wersji świeżej, surowej, zapakowanej  próżniowej - w arabskich i tureckich sklepach. 

 

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 6 arkuszy ciasta filo
  • oliwa
  • 250 g szpinaku
  • 200 g pokruszonego sera feta
  • 2 jajka
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Formę do tarty posmaruj oliwą.
  • Każdy z arkuszy ciasta filo delikatnie smaruj oliwą i wykładaj nimi formę tak, aby boki ciasta wystawały poza formę. Każdy następny arkusz możesz układać nieco na zakładkę.
  • Na głębokiej patelni na łyżce oliwy podduś pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek.
  • Gdy będą gotowe, dodaj opłukany i odwirowany szpinak, mieszaj delikatnie, aż szpinak „zwiędnie”, dodaj szczyptę gałki muszkatołowej i odstaw do przestygnięcia.
  • Letni szpinak wymieszaj z fetą i rozkłóconym jajkiem.
  • Masę dopraw solą i pieprzem, przełóż do formy.
  • Brzegi ciasta lekko pognieć i pozakładaj na farsz.
  • Piecz ok. 40 minut w temperaturze 180ºC.
Anna Olchowik