Tarta ze szpinakiem po grecku - z ciasta filo
Szpinak to bardzo cenne warzywo liściaste - zawiera dużo witamin i składników mineralnych. Ze szpinaku można przyrządzić wiele smacznych potraw. Znakomicie nadaje się jako składnik farszu do tarty z ciasta filo.
Czym jest ciasto filo i gdzie je kupić?
Nazwa ciasta filo (phyllo pastry) pochodzi z języka greckiego, w którym phyllo oznacza 'liść' . I rzeczywiście ciasto filo przypomina listki. To bardzo cienkie ciasto zrobione z mąki, wody i odrobiny oleju. Nazwa jest grecka, lecz sama technika jego wykonania pochodzi z Turcji. W przeciwieństwie do ciasta francuskiego, w którym głównym tłuszczem jest masło, tu wykorzystywana jest oliwa i ciepła woda, które dają ciastu elastyczność. Z ciasta filo, które popularne jest na całych Bałkanach, w Grecji i Turcji, przygotowuje się wypieki słodkie, czyli popularną baklavę, oraz wytrawne, czyli burki i pity. W Polsce ciasto filo możemy kupić w niektórych supermarketach - w wersji mrożonej, a także w wersji świeżej, surowej, zapakowanej próżniowej - w arabskich i tureckich sklepach.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 6 arkuszy ciasta filo
- oliwa
- 250 g szpinaku
- 200 g pokruszonego sera feta
- 2 jajka
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Formę do tarty posmaruj oliwą.
- Każdy z arkuszy ciasta filo delikatnie smaruj oliwą i wykładaj nimi formę tak, aby boki ciasta wystawały poza formę. Każdy następny arkusz możesz układać nieco na zakładkę.
- Na głębokiej patelni na łyżce oliwy podduś pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek.
- Gdy będą gotowe, dodaj opłukany i odwirowany szpinak, mieszaj delikatnie, aż szpinak „zwiędnie”, dodaj szczyptę gałki muszkatołowej i odstaw do przestygnięcia.
- Letni szpinak wymieszaj z fetą i rozkłóconym jajkiem.
- Masę dopraw solą i pieprzem, przełóż do formy.
- Brzegi ciasta lekko pognieć i pozakładaj na farsz.
- Piecz ok. 40 minut w temperaturze 180ºC.