Gofry jak pizza - nowy hit. Spróbuj koniecznie!
2022-02-08
łatwy
30 min
4
Belgijskie gofry cieszą się popularnością od dawna. Ale czy kiedykolwiek próbowałeś gofrów a la pizza? Z pewnością zasmakuje ci ten wytrawny wariant tradycyjnych gofrów. Już pół Europy szaleje za nowym hitem street foodu. Sprawdź nasz przepis i przygotuj samodzielnie obłędne gofry, które smakuja jak pizza. A może nawet lepiej!
SKŁADNIKI
- Na ciasto na gofry jak pizza:
- 300 g mąki
- 2 szczypty soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 250 ml mleka
- 60 g ricotty lub kremowego twarożku
- 60 g parmezanu, startego
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1/4 łyżeczki czosnku w proszku
- Na sos do gofrów a la pizza:
- 150 g przecieru pomidorowego
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- ziołowa rzyprawa do pizzy, ilość dowolna
- Dodatki do pizzy gofrowej:
- 8 plastrów szynki (surowej lub gotowanej)
- 8 kawałków suszonych pomidorów z oliwy
- 150 g mozzarelli, startej
- zielone oliwki
- suszone oregano
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Najpierw rozgrzej gofrownicę – a także piekarnik (200°C funkcja grzania góra/dół).
- Przygotuj ciasto na wytrawne gofry. Mąkę wymieszaj z solą i proszkiem do pieczenia. Przygotuj kolejną miskę i wymieszaj mleko, ricottę, parmezan, oliwę z oliwek i trochę granulowanego czosnku. Dodaj mokre składniki do suchych składników i energicznie wymieszaj, aby uzyskać gładkie ciasto.
- Za pomocą chochli wlej ciasto do gofrownicy i usmaż gofry na złoty kolor, następnie wyjmij z urządzenia i odstaw na jakiś czas.
- W międzyczasie przygotuj sos. Aby to zrobić, wymieszaj przecier z pastą pomidorową i dopraw przyprawami do pizzy.
- Pokrój szynkę i suszone pomidory w paski wielkości kęsa. Teraz przygotuj gofry a la pizza. Najpierw nałóż sos pomidorowy, następnie posyp serem. Na gofrach rozłóż szynkę, suszone pomidory i oliwki.
- Gofry z dodatkami rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz gofry a la pizza przez około 7 minut. Następnie posyp oregano i podawaj. Smacznego!
Pizza bez drożdży. Jak zrobić proszkowe ciasto na pizzę? To proste!