Frytki z mielonym mięsem i serem: łatwa zapiekanka w teksańskim stylu
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          30 min
      
      
        
          4
      
    Frytki z mielonym mięsem i serem mój syn nazywa niechlujną zapiekanką. Coś w tym jest... Ale to dziecinnie łatwa zapiekanka! Wystarczy upieczone frytki polać uprzednio przygotowanym sosem, posypać serem i gotowe. Przyrządzenie takiej zapiekanki można podzielić na etapy. Dzień wcześniej ugotować sos, a przed obiadem połączyć wszystko w całość. Genialne!
SKŁADNIKI
- 1 łyżka oleju roślinnego
 - 500 g wołowiny mielonej
 - 1 cebula, posiekana drobno
 - 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
 - 1 puszka pomidorów krojonych
 - 1 łyżka koncentratu pomidorowego
 - 1 łyżeczka cukru
 - 1 łyżka mieszanki przypraw mielonych: chili, kminek, wędzona papryka, pieprz
 - sól do smaku
 - 1 puszka czerwonej fasoli, osączonej
 - 1 puszka kukurydzy, osączonej
 - 1 kg frytek mrożonych
 - 100 g tartego sera
 - 1-2 dymki ze szczypiorem pokrojone drobno
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W rondlu rozgrzej olej, dodaj wołowinę i starannie rozdzielając łyżką kawałki mięsa, usmaż na rumiano.
 - Dodaj cebulę i smaż do zeszklenia cebuli. Dodaj czosnek i smaż jeszcze 1 minutę.
 - Dodaj pomidory z puszki. Wlej do puszki wodę i również dodaj do garnka. Dodaj koncentrat pomidorowy i cukier oraz mieszankę mielonych przypraw. Posól do smaku.
 - Doprowadź zawartość garnka do wrzenia, a następnie gotuj na wolnym ogniu przez 40-50 minut.
 - Dodaj odcedzoną fasolę i kukurydzę. Wymieszaj.
 - Frytki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Upiecz w piekarniku zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
 - Gdy frytki są już upieczone. Polej je przygotowanym sosem. Posyp tartym serem i ponownie wstaw do piekarnika. Piecz do rozpuszczenia i lekkiego zrumienienia sera.
 - Przed podaniem posyp posiekaną zieloną cebulką.
 
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?