Frytki z mielonym mięsem i serem: łatwa zapiekanka w teksańskim stylu
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Frytki z mielonym mięsem i serem mój syn nazywa niechlujną zapiekanką. Coś w tym jest... Ale to dziecinnie łatwa zapiekanka! Wystarczy upieczone frytki polać uprzednio przygotowanym sosem, posypać serem i gotowe. Przyrządzenie takiej zapiekanki można podzielić na etapy. Dzień wcześniej ugotować sos, a przed obiadem połączyć wszystko w całość. Genialne!
SKŁADNIKI
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 500 g wołowiny mielonej
- 1 cebula, posiekana drobno
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka mieszanki przypraw mielonych: chili, kminek, wędzona papryka, pieprz
- sól do smaku
- 1 puszka czerwonej fasoli, osączonej
- 1 puszka kukurydzy, osączonej
- 1 kg frytek mrożonych
- 100 g tartego sera
- 1-2 dymki ze szczypiorem pokrojone drobno
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W rondlu rozgrzej olej, dodaj wołowinę i starannie rozdzielając łyżką kawałki mięsa, usmaż na rumiano.
- Dodaj cebulę i smaż do zeszklenia cebuli. Dodaj czosnek i smaż jeszcze 1 minutę.
- Dodaj pomidory z puszki. Wlej do puszki wodę i również dodaj do garnka. Dodaj koncentrat pomidorowy i cukier oraz mieszankę mielonych przypraw. Posól do smaku.
- Doprowadź zawartość garnka do wrzenia, a następnie gotuj na wolnym ogniu przez 40-50 minut.
- Dodaj odcedzoną fasolę i kukurydzę. Wymieszaj.
- Frytki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Upiecz w piekarniku zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Gdy frytki są już upieczone. Polej je przygotowanym sosem. Posyp tartym serem i ponownie wstaw do piekarnika. Piecz do rozpuszczenia i lekkiego zrumienienia sera.
- Przed podaniem posyp posiekaną zieloną cebulką.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?