Frytki z mielonym mięsem i serem: łatwa zapiekanka w teksańskim stylu

Frytki z mielonymi mięsem i serem
Autor: Shutterstock Frytki zapiekane z mielonym mięsem i serem
łatwy
30 min
4

Frytki z mielonym mięsem i serem mój syn nazywa niechlujną zapiekanką. Coś w tym jest... Ale to dziecinnie łatwa zapiekanka! Wystarczy upieczone frytki polać uprzednio przygotowanym sosem, posypać serem i gotowe. Przyrządzenie takiej zapiekanki można podzielić na etapy. Dzień wcześniej ugotować sos, a przed obiadem połączyć wszystko w całość. Genialne!

Składniki

1 łyżka oleju roślinnego

500 g wołowiny mielonej

1 cebula, posiekana drobno

2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę

1 puszka pomidorów krojonych

1 łyżka koncentratu pomidorowego

1 łyżeczka cukru

1 łyżka mieszanki przypraw mielonych: chili, kminek, wędzona papryka, pieprz

sól do smaku

1 puszka czerwonej fasoli, osączonej

1 puszka kukurydzy, osączonej

1 kg frytek mrożonych

100 g tartego sera

1-2 dymki ze szczypiorem pokrojone drobno

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

W rondlu rozgrzej olej, dodaj wołowinę i starannie rozdzielając łyżką kawałki mięsa, usmaż na rumiano.

Dodaj cebulę i smaż do zeszklenia cebuli. Dodaj czosnek i smaż jeszcze 1 minutę. 

Dodaj pomidory z puszki. Wlej do puszki wodę i również dodaj do garnka. Dodaj koncentrat pomidorowy i cukier oraz mieszankę mielonych przypraw. Posól do smaku. 

Doprowadź zawartość garnka do wrzenia, a następnie gotuj na wolnym ogniu przez 40-50 minut.

Dodaj odcedzoną fasolę i kukurydzę. Wymieszaj. 

Frytki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Upiecz w piekarniku zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Gdy frytki są już upieczone. Polej je przygotowanym sosem. Posyp tartym serem i ponownie wstaw do piekarnika. Piecz do rozpuszczenia i lekkiego zrumienienia sera.

Przed podaniem posyp posiekaną zieloną cebulką. 

Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: Kuchnia kresowa z Podlasia (wyd. Benkowski, 2006), Polska Księga ...

więcej