Frytki z mielonym mięsem i serem: łatwa zapiekanka w teksańskim stylu

Frytki z mielonymi mięsem i serem
Autor: Shutterstock Frytki zapiekane z mielonym mięsem i serem
łatwy
30 min
4

Frytki z mielonym mięsem i serem mój syn nazywa niechlujną zapiekanką. Coś w tym jest... Ale to dziecinnie łatwa zapiekanka! Wystarczy upieczone frytki polać uprzednio przygotowanym sosem, posypać serem i gotowe. Przyrządzenie takiej zapiekanki można podzielić na etapy. Dzień wcześniej ugotować sos, a przed obiadem połączyć wszystko w całość. Genialne!

SKŁADNIKI

  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 500 g wołowiny mielonej
  • 1 cebula, posiekana drobno
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka mieszanki przypraw mielonych: chili, kminek, wędzona papryka, pieprz
  • sól do smaku
  • 1 puszka czerwonej fasoli, osączonej
  • 1 puszka kukurydzy, osączonej
  • 1 kg frytek mrożonych
  • 100 g tartego sera
  • 1-2 dymki ze szczypiorem pokrojone drobno

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W rondlu rozgrzej olej, dodaj wołowinę i starannie rozdzielając łyżką kawałki mięsa, usmaż na rumiano.
  • Dodaj cebulę i smaż do zeszklenia cebuli. Dodaj czosnek i smaż jeszcze 1 minutę. 
  • Dodaj pomidory z puszki. Wlej do puszki wodę i również dodaj do garnka. Dodaj koncentrat pomidorowy i cukier oraz mieszankę mielonych przypraw. Posól do smaku. 
  • Doprowadź zawartość garnka do wrzenia, a następnie gotuj na wolnym ogniu przez 40-50 minut.
  • Dodaj odcedzoną fasolę i kukurydzę. Wymieszaj. 
  • Frytki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Upiecz w piekarniku zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Gdy frytki są już upieczone. Polej je przygotowanym sosem. Posyp tartym serem i ponownie wstaw do piekarnika. Piecz do rozpuszczenia i lekkiego zrumienienia sera.
  • Przed podaniem posyp posiekaną zieloną cebulką. 
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej