Francuska zapiekanka ziemniaczana - jak zrobić?
2021-03-29
łatwy
80 min
4
Jak zrobić ziemniaczaną zapiekankę prosto z francuskich Alp, kremową w środku, chrupiącą na wierzchu? To nic trudnego, wypróbuj nasz przepis.
SKŁADNIKI
- ząbek czosnku
- 250 g gotowanej szynki
- 800 g mączystych ziemniaków
- 50 g sera gruyere (ew. ementalera lub cheddara)
- sól, czarny pieprz
- szczypta startej gałki muszkatołowej
- 100 ml mleka
- 250 g kremówki
- 2 jajka
- 2 łyżki masła
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obierz ząbek czosnku, przekrój wzdłuż na pół, natrzyj nim dużą i płaską formę żaroodporną. Natłuść foremkę oliwą lub masłem. Pokrój szynkę w małą kostkę i równomiernie wyłóż nią naczynie.
- Obierz ziemniaki, umyj i pokrój na cienkie plasterki krajalnicą do chleba lub tarką. Zetrzyj ser na grubej tarce.
- Ułóż plasterki ziemniaków dachówkowato jedną warstwą w foremce. Dopraw solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej.
- Nagrzej piekarnik do temperatury 180°C (termoobieg 160°C).
- Roztrzep mleko z kremówką, jajkami i serem. Zalej płynem ziemniaki. Na koniec posyp danie pokrojonym w płatki masłem.
- Wstaw zapiekankę na godzinę do piekarnika, aż na jej wierzchu powstanie chrupiąca skórka.