Francuska zapiekanka ziemniaczana - jak zrobić?

ziemniaczana-francuska-zapiekanka-jak-zrobic.jpg
Autor: photos.com Zapiekanka ziemniaczana z serem to danie kuchni francuskiej z rejonu alpejskiego
łatwy
80 min
4

Jak zrobić ziemniaczaną zapiekankę prosto z francuskich Alp, kremową w środku, chrupiącą na wierzchu? To nic trudnego, wypróbuj nasz przepis.

SKŁADNIKI

  • ząbek czosnku
  • 250 g gotowanej szynki
  • 800 g mączystych ziemniaków
  • 50 g sera gruyere (ew. ementalera lub cheddara)
  • sól, czarny pieprz
  • szczypta startej gałki muszkatołowej
  • 100 ml mleka
  • 250 g kremówki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki masła

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obierz ząbek czosnku, przekrój wzdłuż na pół, natrzyj nim dużą i płaską formę żaroodporną. Natłuść foremkę oliwą lub masłem. Pokrój szynkę w małą kostkę i równomiernie wyłóż nią naczynie.
  • Obierz ziemniaki, umyj i pokrój na cienkie plasterki krajalnicą do chleba lub tarką. Zetrzyj ser na grubej tarce.
  • Ułóż plasterki ziemniaków dachówkowato jedną warstwą w foremce. Dopraw solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej.
  • Nagrzej piekarnik do temperatury 180°C (termoobieg 160°C).
  • Roztrzep mleko z kremówką, jajkami i serem. Zalej płynem ziemniaki. Na koniec posyp danie pokrojonym w płatki masłem.
  • Wstaw zapiekankę na godzinę do piekarnika, aż na jej wierzchu powstanie chrupiąca skórka.
Matylda Gruman
więcej