Fantastyczna zapiekanka z brokułów i cykorii
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Smaczna i zdrowa warzywna zapiekanka z fantastyczną orzechowo-miodową masą. Smaki warzyw i dodatków przenikają się tworząc wyjątkowe połączenie.
Opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 300 g brokułów
- 4 cykorie
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki zmielonych orzechów laskowych
- 6 łyżek miodu
- sól i pieprz
- 160 g gorgonzoli
- 1 pęczek pietruszki
- tłuszcz do formy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Brokuły umyć i podzielić na różyczki, cykorię umyć, przekroić na pół i wyciąć głąby.
- Warzywa zblanszować przez 3 minuty we wrzątku, odcedzić i dokładnie osączyć.
- Cebulę obrać i posiekać, zeszklić na łyżce masła, dodać bułkę tartą i orzechy.
- Wymieszać, chwilkę smażyć po czym dodać miód i przyprawy. Ser i natkę pokroić.
- Naczynie żaroodporne posmarować resztą masła i ułożyć w niej warzywa, pomiędzy nie wyłożyć połowę sera i natki.
- Całość przykryć masą miodowo-orzechową. Na wierzchu ułożyć pozostały ser.
- Naczynie wstawić do piekarnika i piec 20 min w temperaturze 200 st. C. Podawać posypane resztą natki.