Elegancka rolada z ciasta francuskiego z indykiem i pieczarkami - wykwintna przystawka za grosze

2021-03-29
Elegancka rolada z ciasta francuskiego z indykiem i pieczarkami - wykwintna przystawka za grosze
Autor: Shutterstock Roladę z ciasta francuskiego z indykiem i pieczarkami przygotujesz bez problemu, a jej smak i wygląd zachwycą gości i domowników.
średni
40 min
4

Rolada z ciasta francuskiego z indykiem i pieczarkami to łatwa do przygotowania i niedroga wykwintna przekąska. Chcesz popisać się eleganckim dodatkiem do barszczu lub rosołu? Potrzebujesz małego ciepłego dania na imprezę? Ta rolada będzie idealna!

SKŁADNIKI

  • 2 opakowania ciasta francuskiego po 275 g
  • 1 cebula
  • 50 dag pieczarek
  • 50 dag mięsa mielonego z indyka
  • 1 duże jajko + 1 białko
  • 3-4 łyżki bułki tartej
  • 1-2 łyżki oleju
  • sól pieprz
  • żółtko + 2 łyżki mleka do posmarowania wierzchu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę obrać, drobno pokroić. Pieczarki oczyścić, pokroić na małe kawałki.
  • Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę. Dodać pieczarki, smażyć do odparowania płynu.
  • Dodać mięso mielone, obsmażyć je rozdrabniając łyżką. Przełożyć do miski, ostudzić, dodać jajko, białko i bułkę tartą, przyprawić do smaku i wymieszać (bez wyrabiania).
  • Ciasto francuskie rozwinąć, równą warstwą rozłożyć farsz, zostawiając trzy brzegi wolne. Zwinąć wzdłuż krótszego boku tworząc dwie rolady. Końcówki ciasta podwinąć i skleić, rolady ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia szwem pod spód.
  • Żółtko roztrzepać z mlekiem, posmarować wierzch ciasta i kilkakrotnie ukośnie go naciąć.
  • Piec w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem przez około 40 minut. Gdyby rolady za mocno zaczęły się rumienić, przykryć je papierem do pieczenia.