Elegancka rolada z ciasta francuskiego z indykiem i pieczarkami - wykwintna przystawka za grosze
2021-03-29
średni
40 min
4
Rolada z ciasta francuskiego z indykiem i pieczarkami to łatwa do przygotowania i niedroga wykwintna przekąska. Chcesz popisać się eleganckim dodatkiem do barszczu lub rosołu? Potrzebujesz małego ciepłego dania na imprezę? Ta rolada będzie idealna!
SKŁADNIKI
- 2 opakowania ciasta francuskiego po 275 g
- 1 cebula
- 50 dag pieczarek
- 50 dag mięsa mielonego z indyka
- 1 duże jajko + 1 białko
- 3-4 łyżki bułki tartej
- 1-2 łyżki oleju
- sól pieprz
- żółtko + 2 łyżki mleka do posmarowania wierzchu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę obrać, drobno pokroić. Pieczarki oczyścić, pokroić na małe kawałki.
- Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę. Dodać pieczarki, smażyć do odparowania płynu.
- Dodać mięso mielone, obsmażyć je rozdrabniając łyżką. Przełożyć do miski, ostudzić, dodać jajko, białko i bułkę tartą, przyprawić do smaku i wymieszać (bez wyrabiania).
- Ciasto francuskie rozwinąć, równą warstwą rozłożyć farsz, zostawiając trzy brzegi wolne. Zwinąć wzdłuż krótszego boku tworząc dwie rolady. Końcówki ciasta podwinąć i skleić, rolady ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia szwem pod spód.
- Żółtko roztrzepać z mlekiem, posmarować wierzch ciasta i kilkakrotnie ukośnie go naciąć.
- Piec w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem przez około 40 minut. Gdyby rolady za mocno zaczęły się rumienić, przykryć je papierem do pieczenia.