Drożdżowy cebularz z boczkiem
2021-03-29

średni
45 min
4
Drożdżowy cebularz z boczkiem to świetna przekąska. Można go zabrać do pracy lub przygotować na imprezę. Cebularz w kuchni polskiej to tradycyjne ciasto wytrawne z cebulowym nadzieniem właśnie.
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 400 g mąki
- 1 szczypta soli
- 20 g świeżych drożdży
- 800 g cebuli
- 2 łyżki oleju
- 200 g ostrego sera żółtego np. gruyer
- 300 g boczku wędzonego, parzonego
- 200 g śmietany 30% tł.
- 2 jajka (rozmiar M)
- pieprz i świeżo starta gałka muszkatołowa do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Włóż mąkę i sól do miski. Rozpuścić drożdże w 1/4 l letniej wody. Dodaj wodę z drożdżami do mąki i zagniataj za pomocą haczyków, używając miksera ręcznego, aż do uzyskania gładkiego ciasta drożdżowego. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 30 minut.
- Obierz cebulę i pokrój w talarki. Rozgrzej olej na patelni i podsmaż krążki cebuli. Pozostawić do ostygnięcia.
- Zetrzyj ser na tarce o dużych oczkach. Bekon pokrój w kostkę i wymieszać z serem.
- Ubij śmietanę i jajka. Mocno dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodaj mieszankę cebuli i sera.
- Rozwałkuj ciasto na blasze pokrytej papierem do pieczenia (około 30x40 cm), tworząc wokół małą krawędź. Rozłóż mieszaninę cebuli na cieście.
- Piecz w rozgrzanym piekarniku (grzanie dolne 200°C, turbo obieg 180°C) przez około 30 minut.
- Przed podaniem pokrój na kwadraty lub romby.