Domowy chleb ziemniaczany - wilgotny i długo świeży

Domowy chleb ziemniaczany - wilgotny i długo świeży
Autor: Shutterstock Miłośnicy domowego pieczywa koniecznie powinni wypróbować przepis na chleb ziemiaczany
łatwy
35 min
4

Dieta wegetariańska

Domowy chleb ziemniaczany jest  dłużej wilgotny niż tradycyjny domowy chleb na drożdżach, dzięki czemu dłużej zachowuje świeżość. Lubię pieczywo z dodatkiem ziemniaków - nawet ziemniaczane bułki z supermarketu. Jest  co prawda cięższe i bardziej zwarte od pieczywa na tylko na drożdżach, ale też smaczniejsze, mniej kruszące się i nie tak "syntetyczne".

SKŁADNIKI

  • 300 g ziemniaków
  • 600 g mąki pszennej typu 550
  • 42 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 175 ml lekko ciepłej wody
  • 1 jajko
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odparować i pozostawić na chwilę do ostygnięcia. Przecisnąć przez praskę albo dokładnie utłuc tłuczkiem do ziemniaków na gładkie pure.
  • Mąkę wsypać do dużej miski, zrobić w środku wgłębienie i wkruszyć drożdże. Dodać cukier i lekko ciepłą wodę. Składniki w środku lekko zamieszać i przysypać delikatnie mąką z brzegów. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut do wyrośnięcia.
  • Dodać jajko, olej, sól i ziemniaki. Zagnieść ciasto. Gdyby ciasto było zbyt suche i nie dawało się zagnieść na jednolitą masę, dolać odrobinę wody - konsystencja ciasta zależy od wilgotności mąki, a także od tego, ile skrobi zawierają ziemniaki. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 45 minut.
  • Ciasto ponownie zagnieść, a następnie formować z niego kulę, posypać mąką i położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuć parę razy widelcem celem odgazowania. Ponownie przykryć ściereczką i pozostawić na 30 minut.
  • Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 190ºC, na środkowej półce, ok. 30 minut - na złoty kolor. Upieczony chleb wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Jak zrobić domowy chleb - przepis z Focaccia Ristorante

21 przepisów na pyszny domowy chleb

Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej