Domowy chleb ziemniaczany - wilgotny i długo świeży
2022-03-17
łatwy
35 min
4
Dieta wegetariańska
Domowy chleb ziemniaczany jest dłużej wilgotny niż tradycyjny domowy chleb na drożdżach, dzięki czemu dłużej zachowuje świeżość. Lubię pieczywo z dodatkiem ziemniaków - nawet ziemniaczane bułki z supermarketu. Jest co prawda cięższe i bardziej zwarte od pieczywa na tylko na drożdżach, ale też smaczniejsze, mniej kruszące się i nie tak "syntetyczne".
SKŁADNIKI
- 300 g ziemniaków
- 600 g mąki pszennej typu 550
- 42 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 175 ml lekko ciepłej wody
- 1 jajko
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odparować i pozostawić na chwilę do ostygnięcia. Przecisnąć przez praskę albo dokładnie utłuc tłuczkiem do ziemniaków na gładkie pure.
- Mąkę wsypać do dużej miski, zrobić w środku wgłębienie i wkruszyć drożdże. Dodać cukier i lekko ciepłą wodę. Składniki w środku lekko zamieszać i przysypać delikatnie mąką z brzegów. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut do wyrośnięcia.
- Dodać jajko, olej, sól i ziemniaki. Zagnieść ciasto. Gdyby ciasto było zbyt suche i nie dawało się zagnieść na jednolitą masę, dolać odrobinę wody - konsystencja ciasta zależy od wilgotności mąki, a także od tego, ile skrobi zawierają ziemniaki. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 45 minut.
- Ciasto ponownie zagnieść, a następnie formować z niego kulę, posypać mąką i położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuć parę razy widelcem celem odgazowania. Ponownie przykryć ściereczką i pozostawić na 30 minut.
- Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 190ºC, na środkowej półce, ok. 30 minut - na złoty kolor. Upieczony chleb wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Jak zrobić domowy chleb - przepis z Focaccia Ristorante