Delikatny dorsz po holendersku

2021-03-29
Delikatny dorsz po holendersku
Autor: Shutterstock Dorsz po holendersku  to pyszny sposób na tę chudą, zdrową rybę
łatwy
25 min
4

Dorsz po holendersku, gotowany, z dużą ilością warzyw i smakiem podkręconym serem gouda to oryginalny  sposób na przygotowanie tej popularnej  i zdrowej ryby. Nie masz pomysłu - sprawdź ten przepis!

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 80 dag  dorsza
  • 1/2 l bulionu warzywnego
  • 1 cytryna
  • 2 dag masła
  • 2 dag mąki
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1/2 puszki  groszku
  • 15 dag sera gouda
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rybe podzielić na 4 kawałki, obgotować je przez 5 minut w bulionie warzywnym, uważając, by się nie rozpadły. Bulion zachować.
  • Przenieść kawałki do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego, położyć na nich plasterki cytryny , przykryć by ryba nie wystygła.
  • Z mąki i reszty masła przygotować zasmażkę, rozprowadzić bulionem. Dodać kukurydzę, groszek  i połowę sera startego na tarce o dużych oczkach. Doprawić do smaku.
  • Otrzymanym sosem serowym polać rybę. na wierzchu ułożyć resztę sera w plasterkach.
  • Zapiekać przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190ºC. Podawać z zieloną sałatą.
  •