Delikatny dorsz po holendersku
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Dorsz po holendersku, gotowany, z dużą ilością warzyw i smakiem podkręconym serem gouda to oryginalny sposób na przygotowanie tej popularnej i zdrowej ryby. Nie masz pomysłu - sprawdź ten przepis!
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 80 dag dorsza
- 1/2 l bulionu warzywnego
- 1 cytryna
- 2 dag masła
- 2 dag mąki
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1/2 puszki groszku
- 15 dag sera gouda
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rybe podzielić na 4 kawałki, obgotować je przez 5 minut w bulionie warzywnym, uważając, by się nie rozpadły. Bulion zachować.
- Przenieść kawałki do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego, położyć na nich plasterki cytryny , przykryć by ryba nie wystygła.
- Z mąki i reszty masła przygotować zasmażkę, rozprowadzić bulionem. Dodać kukurydzę, groszek i połowę sera startego na tarce o dużych oczkach. Doprawić do smaku.
- Otrzymanym sosem serowym polać rybę. na wierzchu ułożyć resztę sera w plasterkach.
- Zapiekać przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190ºC. Podawać z zieloną sałatą.