Czernak litewski - świetna zapiekanka mięsno-warzywna
2021-03-29

średni
50 min
4
W tej zapiekance jest wszystko: mięso, ziemniaki, świeża i kiszona kapusta, marchewki, pieczarki... można by jeszcze długo wymieniać. Ale wystarczy powiedzieć, że jest pyszna i bardzo treściwa. Znakomita na obiad dla rodziny.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 10 ziemniaków
- 4 duże marchewki
- 250 g kiszonej kapusty
- 1/2 główki białej kapusty
- 300 g pieczarek
- 1 duża cebula
- 500 g mielonego mięsa wieprzowego
- 250 g majonezu
- 400 g śmietany 18%
- 200 g jogurtu naturalnego
- 50 g sera żółtego
- pieprz i sól
- olej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki obrać, pokroić w średnią kostkę, ugotować na półtwardo.
- Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pieczarki oczyścić i pokroić w plastry.
- Białą kapustę oczyścić i poszatkować, pomieszać z kiszoną kapustą.
- Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na oleju. Dodać mięso, doprawić.
- Do naczynia żaroodpornego wyłożyć ziemniaki, a następnie mięso, marchewkę, pieczarki i kapustę.
- Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika rozgrzanego do do 190 st. C na 45 minut.
- Majonez wymieszać ze śmietaną i jogurtem, przyprawić, dodać ser. Wyjąć zapiekankę z piekarnika, polać sosem i zapiekać jeszcze 10 min.