Co zrobić z ciasta francuskiego? Tartę z cukinią

Co zrobić z ciasta francuskiego? Tartę z cukinią
Autor: Shutterstock.com Tarta z cukinii na cieście francuskim
łatwy
15 min
6

Co zrobić z ciasta francuskiego? Tartę z cukinią oczywiście! Jest nieskomplikowana i zrobicie ją w mig. Wystarczy pociąć cukinie na bardzo cienkie plasterki i przyprawić. W ciągu 30 minut wyczarujecie placek, który smakuje niebiańsko. Można go podać na przystawkę lub jako danie główne! 

Czy przed pieczeniem należy rozmrozić ciasto francuskie?

Ciasto francuskie należy lekko rozmrozić przed pieczeniem. Wystarczy jak go wyjmiecie z zamrażarki na 30-40 minut przed przyrządzeniem tarty. 

SKŁADNIKI

  • 1 duże opakowanie (375 g) mrożonego  lub chłodzonego ciasta francuskiego
  • 2 cukinie, pokrojone na bardzo cienkie plasterki
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • sól i pieprz
  • 100 g żółtego sera startego
  • 1 jajko rozmącone do posmarowania ciasta

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Plasterki cukinii wymieszać z czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz oliwą. Przyprawić solą i pieprzem. Odstawić.
  • Arkusz ciasta rozwinąć. Papieru nie usuwać. Razem z papierem przełożyć na blachę do peiczenia.
  • Delikatnie naciąć ciasto na obwodzie. Wystarczy krawędź szerokości 2-3 cm.
  • W polu wyznaczonym krawędzią ułożyć na zakładkę plasterki cukinii. Posypać tartym serem.
  • Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec 30-35 minut w temperaturze 180°C.
  • Przed podaniem pokroić na kwadraty. Podawać póki gorące z kieliszkiem białego wina. 
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej