Chrupiąca tarta z cukinią na kruchym cieście

2021-03-29
Chrupiąca tarta z cukinią na kruchym cieście
Autor: Shutterstock
łatwy
50 min
4

Chrupiąca tarta z cukinią na kruchym cieście to pyszny i lekki posiłek na lato. Chrupkie ciasto, kremowe nadzienie i ziołowe dodatki czynią z tego prostego dania prawdziwą rozkosz podniebienia. Wypróbujcie i cieszcie się chrupkością i kremowością tarty z cukinią na kruchym cieście. 


Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • Na ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g zimnego masła
  • szczypta soli
  • 1 jajo
  • 50 g parmezanu
  • Na nadzienie:
  • 3 średnie cukinie lub 2 duże
  • 1-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonej mięty
  • 3 jaja
  • 150 g mascarpone
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W malakserze zmiksować masło z mąką, tartym serem i solą. W ten sposób uzyskamy okruchy. Dodać jajko i zagnieść ciasto. Owinąć folią i schować do lodówki. 
  • Cukinię pokroić na cienkie plasterki lub jeszcze lepiej pociąć ją na szatkownicy. Przełożyć do durszlaka lub sitka, posypać solą i pozostawić na 30 minut.  Następnie cukinię odcisnąć. 
  • Czosnek drobno posiekać. 
  • Do serka mascarpone dodać posiekany czosnek, tymianek i miętę. Wymieszać. Jajka roztrzepać ze szczyptą soli i dodać do serka. 
  • Pozostawić część plasterków cukinii do ozdobienia wierzchu, pozostałe wymieszać z masą serową.
  • Ciasto wyjąć z lodówki. Rozwałkować, wyłożyć nim blachę posmarowaną masłem. Gęsto nakłuć widelcem i wstawić do piekarnik rozgrzanego do 180°C. Piec 15 minut.
  • Na ciasto wyłożyć masę serowo-cukiniową. Wierzch ozdobić plasterkami cukinii i wstawić do piekarnika. Piec 30 minut. 
  • Podawać na ciepło z kieliszkiem białego wina lub na zimno. Można również zabrać do pracy, jako pyszny i lekki posiłek południowy.