Chrupiąca tarta z cukinią na kruchym cieście
2021-03-29

łatwy
50 min
4
Chrupiąca tarta z cukinią na kruchym cieście to pyszny i lekki posiłek na lato. Chrupkie ciasto, kremowe nadzienie i ziołowe dodatki czynią z tego prostego dania prawdziwą rozkosz podniebienia. Wypróbujcie i cieszcie się chrupkością i kremowością tarty z cukinią na kruchym cieście.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- Na ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 125 g zimnego masła
- szczypta soli
- 1 jajo
- 50 g parmezanu
- Na nadzienie:
- 3 średnie cukinie lub 2 duże
- 1-3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonej mięty
- 3 jaja
- 150 g mascarpone
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W malakserze zmiksować masło z mąką, tartym serem i solą. W ten sposób uzyskamy okruchy. Dodać jajko i zagnieść ciasto. Owinąć folią i schować do lodówki.
- Cukinię pokroić na cienkie plasterki lub jeszcze lepiej pociąć ją na szatkownicy. Przełożyć do durszlaka lub sitka, posypać solą i pozostawić na 30 minut. Następnie cukinię odcisnąć.
- Czosnek drobno posiekać.
- Do serka mascarpone dodać posiekany czosnek, tymianek i miętę. Wymieszać. Jajka roztrzepać ze szczyptą soli i dodać do serka.
- Pozostawić część plasterków cukinii do ozdobienia wierzchu, pozostałe wymieszać z masą serową.
- Ciasto wyjąć z lodówki. Rozwałkować, wyłożyć nim blachę posmarowaną masłem. Gęsto nakłuć widelcem i wstawić do piekarnik rozgrzanego do 180°C. Piec 15 minut.
- Na ciasto wyłożyć masę serowo-cukiniową. Wierzch ozdobić plasterkami cukinii i wstawić do piekarnika. Piec 30 minut.
- Podawać na ciepło z kieliszkiem białego wina lub na zimno. Można również zabrać do pracy, jako pyszny i lekki posiłek południowy.