Bułeczki z farszem grzybowo-cebulowym

2021-03-29
Bułeczki z nadzieniem grzybowo-cebulowym
Autor: Shutterstock Bułeczki z nadzieniem grzybowo-cebulowym
łatwy
40 min
4

Takie drożdżowe bułeczki doskonale nadają na ciepłą lub zimną przekąskę, na drugie śniadanie do pracy, albo na weekendowy piknik.

SKŁADNIKI

  • 10 dag dowolnych suszonych grzybów
  • olej
  • 10 dag cukru
  • 45 dag mąki pszennej
  • 3 duże cebule
  • 5 dag drożdży
  • sól
  • masło do smarowania blachy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Drożdże rozprowadzić w 1,5 szklanki ciepłej wody, dodać 20 dag mąki, wymieszać i odstawić na 2-3 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Olej utrzeć z cukrem, dodać do ciasta drożdżowego, wymieszać i wsypać resztę mąki.
  • Wyrobić ciasto i odstawić na 1-1,5 godziny. Opłukane grzyby namoczyć na 2 godziny, następnie ugotować je do miękkości, zmielić w maszynce do mięsa i drobno posiekać. Na oleju podsmażyć pokrojoną cebulę, dodać grzyby, doprawić solą i smażyć jeszcze chwilkę. Z ciasta uformować owalne bułeczki, każdą napełnić farszem grzybowo-cebulowym.
  • Odstawić na około 30 minut. Piec na złocisty kolor na blasze posmarowanej masłem, w temperaturze 180 stopni.