Bułeczki z farszem grzybowo-cebulowym
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Takie drożdżowe bułeczki doskonale nadają na ciepłą lub zimną przekąskę, na drugie śniadanie do pracy, albo na weekendowy piknik.
SKŁADNIKI
- 10 dag dowolnych suszonych grzybów
- olej
- 10 dag cukru
- 45 dag mąki pszennej
- 3 duże cebule
- 5 dag drożdży
- sól
- masło do smarowania blachy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Drożdże rozprowadzić w 1,5 szklanki ciepłej wody, dodać 20 dag mąki, wymieszać i odstawić na 2-3 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Olej utrzeć z cukrem, dodać do ciasta drożdżowego, wymieszać i wsypać resztę mąki.
- Wyrobić ciasto i odstawić na 1-1,5 godziny. Opłukane grzyby namoczyć na 2 godziny, następnie ugotować je do miękkości, zmielić w maszynce do mięsa i drobno posiekać. Na oleju podsmażyć pokrojoną cebulę, dodać grzyby, doprawić solą i smażyć jeszcze chwilkę. Z ciasta uformować owalne bułeczki, każdą napełnić farszem grzybowo-cebulowym.
- Odstawić na około 30 minut. Piec na złocisty kolor na blasze posmarowanej masłem, w temperaturze 180 stopni.