Błyskawiczny cebularz z boczkiem - dla zgłodniałych i nie tylko!
2021-10-05
łatwy
15 min
4
Cebularz z boczkiem to przykład na udany mariaż kuchni polskiej i włoskiej - ni to pizza ni cebularz. Ale danie jest pyszne, syci i smakuje doskonale na ciepło i zimno. Na dodatek nie wymaga wielkiej pracy i pieniędzy i uda się każdemu.
SKŁADNIKI
- 1 opakowanie gotowego ciasta na pizzę
- 30 dag chudego wędzonego boczku w plastrach
- 2 białe cebule
- 2 czerwone cebule
- 2 ząbki czosnku
- 15 dag sera mozzarella
- 2 łyżki oleju
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- łyżka oregano
- do smaku: sól, pieprz, słodka i ostra papryka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę obrać, pokroić w piórka, czosnek drobno posiekać albo przecisnąć przez praskę.
- Boczek pociąć w paski.
- Na patelni rozgrzać olej, wrzucić boczek, a po 3 minutach dodać cebulę z czosnkiem. Przyprawić solą, pieprzem i oboma rodzajami papryki.
- Mozzarellę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Ciasto rozwinąć na blasze przykrytej pergaminem. Brzegi lekko zrolować, by powstał rant. Środek posmarować przecierem. Wyłożyć cebulę z dodatkami, posypać mozzarellą i oregano.
- Piec ok. 15 minut w temperaturze 180ºC. Podawać na gorąco, choć i na zimno jest smaczne.
Cebula - właściwości. Dlaczego warto jeść cebulę?