Błyskawiczny cebularz z boczkiem - dla zgłodniałych i nie tylko!

Błyskawiczny cebularz z boczkiem - dla zgłodniałych i nie tylko!
Autor: Shutterstock Do ttego dania można też dodać kiełbasę - jeśli nie mamy boczku. Istotne jest, by zawierało sporo cebuli - jak nasz polski cebularz.
łatwy
15 min
4

Cebularz z boczkiem to przykład na udany mariaż kuchni polskiej i włoskiej - ni to pizza ni cebularz. Ale danie jest pyszne, syci i smakuje doskonale na ciepło i zimno. Na dodatek nie wymaga wielkiej pracy i pieniędzy i uda się każdemu.

SKŁADNIKI

  • 1 opakowanie gotowego ciasta na pizzę
  • 30 dag  chudego wędzonego boczku w plastrach
  • 2 białe cebule
  • 2 czerwone cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 15 dag sera mozzarella
  • 2 łyżki oleju
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • łyżka oregano
  • do smaku: sól, pieprz, słodka i ostra papryka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę obrać, pokroić w piórka, czosnek drobno posiekać albo przecisnąć przez praskę.
  • Boczek pociąć w paski.
  • Na patelni rozgrzać olej, wrzucić boczek, a po 3 minutach dodać cebulę z czosnkiem. Przyprawić solą, pieprzem i oboma rodzajami papryki.
  • Mozzarellę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  • Ciasto rozwinąć na blasze przykrytej pergaminem. Brzegi lekko zrolować, by powstał rant. Środek posmarować przecierem. Wyłożyć cebulę z dodatkami, posypać mozzarellą i oregano.
  • Piec ok. 15 minut  w temperaturze 180ºC. Podawać na gorąco, choć i na zimno jest smaczne.
Cebula - właściwości. Dlaczego warto jeść cebulę?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej