Beszamel: prosty przepis na sos beszamelowy
Sos beszamelowy to idealny dodatek do zapiekanki, pizzy, makaronu lub dania mięsnego. Nie wiesz, jak zrobić ten pyszny biały sos? Oto sprawdzony przepis na domowy sos beszamel!
Do czego najlepiej pasuje beszamel?
Sos beszamelowy jest idealny do ziemniaczanej zapiekanki z porem. Świetnie z tym sosem smakuje też makaron (kokardki) z dodatkiem zieleniny. Pod beszamelem możemy zapiec kalafiora, naleśniki oraz piersi kurczaka. Równie dobrze sos beszamelowy nadaje się do warzyw, potraw mącznych, jak i mięsa.
Zobacz, w jakich potrawach wykorzystasz beszamel: Jak zrobić lasagne ze szpinakiem?
Bakłażany nadziewane mięsem mielonym, zapiekane pod beszamelem [przepis hiszpański]
Biały sos do łososia i zapiekanek - jak zrobić beszamel?
Szparagi w sosie beszamelowym [SPRAWDZONY PRZEPIS]
Cykoria z szynką albo boczkiem zapiekana pod beszamelem: prosty przepis
Specjalnie dla ciebie przygotowaliśmy grafikę, jak zrobić beszamel:
SKŁADNIKI
- 2 duże łyżki masła
- 2 duże łyżki mąki
- 1,5 szklanki mleka
- 1 szczypta gałki muszkatołowej
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Masło wrzucamy na patelnię i rozpuszczamy na niewielkim ogniu. Do już rozpuszczonego tłuszczu dodajemy dwie łyżki mąki.
- Na małym ogniu mieszamy tak długo, aż mąka połączy się z masłem i nie będzie nawet malutkich grudek.
- Do jednolitej masy dodajemy mleko o temperaturze pokojowej.
- Mieszając cały czas, dodajemy gałkę muszkatołową, szczyptę soli i pieprzu.
- Kiedy wszystko będzie gładkie i kremowe, wlewamy sos do sosjerki lub polewamy nim danie.