Aromatyczna tarta z kurczakiem. Wyśmienita na lunch, obiad lub ciepłą kolację
2023-02-27
łatwy
40 min
4
Tarta z kurczakiem jest wyjątkowo aromatyczne dzięki dodatkom rodem w kuchni włoskiej. Jest też sycąca i łatwa do przygotowania. Na dodatek ciasto na nią można przygotować dzień wcześniej, bo tylko zyska na dłuższym pobycie w lodówce.
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 160 g mąki pszennej
- 120 g masła
- 1 jajko
- 1 płaska łyżeczki soli
- Nadzienie:
- 400 g filetu z piersi kurczaka
- 200 ml śmietany 30%
- 2 jajka
- 1 cebula
- 250 g pieczarek
- 2 łyżki kaparów
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól, pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z podanych składników zagnieć ciasto, owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na godzinę. Przygotuj nadzienie – cebulę drobno posiekaj, kurczaka pokrój w małą kostkę, pieczarki w plasterki.
- Pokrojone składniki podsmaż na patelni na rozgrzanej oliwie. Dopraw słodką papryką, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Odstaw do przestudzenia. Ciastem wyłóż formę do tarty (średnicy 25 cm), dokładnie dociskając brzegi. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiecz przez ok. 10 minut.
- Śmietanę połącz z jajkami i dokładnie wymieszaj. Masę śmietanową połącz z podsmażonymi składnikami. Masę z warzywami wylej na podpieczony spód tarty, posyp kaparami i wstaw ponownie do piekarnika na ok. 20 minut, do zrumienienia wierzchu.
Pieczarki - właściwości i kalorie. Co zrobić z pieczarek?