Aromatyczna tarta z kurczakiem. Wyśmienita na lunch, obiad lub ciepłą kolację

Aromatyczna tarta z kurczakiem. Wyśmienita na lunch, obiad lub ciepłą kolację
Autor: Shutterstock Ta tarta smakuje świetnie na ciepło i na zimno
łatwy
40 min
4

Tarta z kurczakiem jest wyjątkowo aromatyczne dzięki dodatkom rodem w kuchni włoskiej. Jest  też sycąca i łatwa do przygotowania. Na dodatek ciasto na nią można przygotować dzień wcześniej, bo tylko zyska na dłuższym pobycie w lodówce.

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 160 g mąki pszennej
  • 120 g masła
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżeczki soli
  • Nadzienie:
  • 400 g filetu z piersi kurczaka
  • 200 ml śmietany 30%
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  •  250 g pieczarek
  • 2 łyżki kaparów
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Z podanych składników zagnieć ciasto, owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na godzinę. Przygotuj nadzienie – cebulę drobno posiekaj, kurczaka pokrój w małą kostkę, pieczarki w plasterki.
  • Pokrojone składniki podsmaż na patelni na rozgrzanej oliwie. Dopraw słodką papryką, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Odstaw do przestudzenia. Ciastem wyłóż formę do tarty (średnicy 25 cm), dokładnie dociskając brzegi. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiecz przez ok. 10 minut.
  • Śmietanę połącz z jajkami i dokładnie wymieszaj. Masę śmietanową połącz z podsmażonymi składnikami. Masę z warzywami wylej na podpieczony spód tarty, posyp kaparami i wstaw ponownie do piekarnika na ok. 20 minut, do zrumienienia wierzchu.
Pieczarki - właściwości i kalorie. Co zrobić z pieczarek?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej