Aromatyczna ryba zapiekana z ziemniakami i pomidorami
2021-03-29

łatwy
25 min
4
Ryba zapiekana z ziemniakami i pomidorami to doskonały sposób przyrządzania ryby morskiej. To danie jednogarnkowe, smaczne, aromatyczne, dzięki pachnącym dodatkom. Smakuje małym i dużym, polecamy!
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 75 dag filetów morskiej ryby
- 1 szklanka duszonych pomidorów
- 2 średnie cebule pokrojone w plasterki
- 1 mała marchew pokrojona w plasterki
- 2 średnie ziemniaki pokrojone w plasterki, obgotowane
- sok z 1/2 cytryny
- mały kawałek selera, posiekany
- 2 posiekane ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
- 1-2 łyżki natki pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Filety opłukać i osuszyć. Pokropić sokiem z cytryny, posolić i posypać pieprzem.
- Na patelni rozgrzać olej, wsypać cebulę i usmażyć na złoty kolor. Zdjęć z patelni.
- Połową przesmażonej cebuli wysypać dno żaroodpornego naczynia. Na niej ułożyć warstwę z połowy ziemniaków.
- Na ziemniaki wyłożyć rybę, posypać natką, czosnkiem i selerem oraz pozostałą cebulą. Przykryć pozostałymi ziemniakami.
- Olej, na którym smażyła się cebula wymieszać z przecierem i 1/2 szklanki wody. Tym sosem zalać przygotowaną zapiekankę.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 30-35 minut.