Aromatyczna ryba zapiekana z ziemniakami i pomidorami

2021-03-29
Aromatyczna ryba zapiekana z ziemniakami i pomidorami
Autor: Shutterstock Ryba zapiekana z ziemniakami i pomidorami  - pyszny obiad jednogarnkowy dla rodziny
łatwy
25 min
4

Ryba zapiekana z ziemniakami i pomidorami to doskonały sposób przyrządzania ryby morskiej. To danie jednogarnkowe, smaczne, aromatyczne, dzięki pachnącym dodatkom. Smakuje małym i dużym, polecamy!

 

 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 75 dag  filetów morskiej ryby
  • 1 szklanka duszonych  pomidorów
  • 2 średnie cebule pokrojone w plasterki
  • 1 mała marchew pokrojona w plasterki
  • 2 średnie ziemniaki pokrojone w plasterki, obgotowane
  • sok z 1/2 cytryny
  • mały kawałek selera, posiekany
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • 1-2 łyżki natki pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Filety opłukać i osuszyć. Pokropić sokiem z cytryny, posolić i posypać pieprzem.
  • Na patelni rozgrzać olej, wsypać cebulę i usmażyć na złoty kolor. Zdjęć z patelni.
  • Połową przesmażonej  cebuli wysypać dno żaroodpornego naczynia. Na niej ułożyć warstwę z połowy ziemniaków.
  • Na ziemniaki wyłożyć rybę, posypać natką, czosnkiem i selerem oraz pozostałą cebulą. Przykryć pozostałymi ziemniakami.
  • Olej, na którym smażyła się cebula wymieszać z przecierem i 1/2 szklanki wody. Tym sosem zalać przygotowaną zapiekankę.
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 30-35 minut.