Aksamitne puree ze słodkich ziemniaków i dyni piżmowej z orzechami pecan
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Aksamitne puree ze słodkich ziemniaków i dyni piżmowej z orzechami pecan to świetny dodatek do duszonej wołowiny, czy piekielnych skrzydełek. Pikantne danie jest pełne smaku i bardzo zdrowe.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 3 słodkie ziemniaki
- 1 dynia piżmowa
- 2 łyżki oleju roślinnego
- sól i pieprz
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka miodu lub złotego syropu
- 1 łyżka masła
- oraz
- 0,5 szklanki orzechów pecan
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka miodu lub złotego cyropu
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,25 łyżeczki pieprzu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik rozgrzać do 200°C.
- Ziemniaki przekroić na połówki. Dynię rozkroić, usunąć gniazdo nasienne razem z włóknami i pestkami, pokroić w kostkę.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej ziemniaki i dynię, skropić olejem, oprószyć solą i pieprzem.
- Blachę wstawić do piekarnika i piec 20-35 minut w zależności od wielkości ziemniaków. Zarówno dynia, jak i słodkie ziemniaki powinny być miękkie.
- Upieczone warzywa zmiksować blenderem lub przetrzeć przez sito. Dodać masło i miód oraz cynamon, szczodrze przyprawić czarnym pieprzem. Wymieszać.
- Rozgrzać patelnię. Na suche dno patelni wysypać orzechy i prażyć je do chwili, gdy zaczną się przypiekać.
- Dodać olej, miód i przyprawy. Wymieszać.
- Puree z warzyw posypać orzechami i podawać.