Wegańskie ciasto na pierogi bez jajek: wystarczą tylko 2 składniki! Sprawdzony przepis
2021-03-29
łatwy
0 min
4
Wegańskie ciasto na pierogi nie jest wynalazkiem ostatnich lat. Tradycyjna kuchnia polska zawsze musiała sprostać długim okresom ścisłego postu, które sankcjonowały niedobory żywności. Ciasto na pierogi z 2 składników, mąki i gorącej wody, przygotowywano już setki lat temu. Teraz możemy wrócić do tej zdrowej tradycji. Tak przygotowane ciasto można cienko rozwałkować, jest elastyczne i łatwo się klei. Co włożymy do pierogów, to już kwestia naszej fantazji. Smacznego!
Polecamy kilka dobrych przepisów na pierogi z wegańskim nadzieniem:
Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami
Pyszne pierogi z dynią i soczewicą
Pierogi ze śliwką suszoną moczoną w śliwowicy.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 400 g mąki pszennej (typ 550)
- ok. 150 ml ciepłej wody
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę przesiać do miski.
- Większą część wysypać na stolnicę. Zrobić dołek, wlać wodę, dodać szczyptę soli.
- Zagnieść wszystko razem dosypując resztę mąki. Ciasto chwilę wyrabiać, aby było gładkie i elastyczne.
- Zawinąć ciasto w lnianą ściereczkę i odłożyć na pół godziny, aby żeby „odpoczęło”, a Natura mogła zrobić swoje. Zwilżony gluten uwolni się i ciasto będzie elastyczne i gładkie bez długotrwałego wyrabiania.
- Ciasto rozwałkować cienko, na grubość ok 2 mm. Jeśli się klei do wałka lub do stolnicy to znaczy że jest w nim zbyt mało mąki. Wówczas trzeba dodać trochę mąki i jeszcze przez chwilę zagniatać ciasto.
- Następnie wyciąć niewielkie krążki, albo kwadraty, nałożyć farsz i połączyć krążek ciasta uważając przy tym żeby farsz nie dostał się między jego brzegi.
- Mocno zlepiać, tak żeby nie było dziurek przez które podczas gotowania farsz mógłby wypłynąć. Jak najszybciej lepić pierogi? Sprawdź tutaj.
- Gotować pierogi w lekko osolonym wrzątku aż do wypłynięcia.