Tradycyjne danie wigilijne: pierogi z kapustą i grzybami [przepis]

2021-03-29
Tradycyjne danie wigilijne: pierogi z kapustą i grzybami
Autor: Konrad Kalbarczyk Pierogi z kapustą i grzybami najlepiej smakują podczas Wigilii
średni
40 min
4

Wśród wigilijnych potraw na świątecznym stole muszą być obecne pierogi z kapustą i grzybami. Podaje się je najczęściej odsmażane na oleju. Sprawdź, jak zrobić tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami krok po kroku.

Polecamy również inne przepisy na wigilijne pierogi: Pierogi z rybą, Pierogi z kapustą, grzybami i jakiem na twardo oraz Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem.

Sprawdź >>> Pierogi wigilijne: jakie pierogi na Wigilię wybrać?

SKŁADNIKI

  • ciasto:
  • 3 szklanki mąki 
  • 1,5 szklanki wody 
  • jajko 
  • łyżeczka oleju 
  • sól 
  •  
  • farsz:
  • 30 dag kiszonej kapusty 
  • 10 dag suszonych podgrzybków 
  • 5 dag suszonych borowików 
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Farsz: wypłukaną pod bieżącą wodą kapustę kiszoną obgotuj z namoczonymi grzybami.
  • Pokrojoną w kostkę cebulę oraz drobno posiekany czosnek obsmaż na oleju. Duś przez chwilę, po czym dodaj do kapusty. Dopraw solą i pieprzem. Jeśli kapusta jest zbyt kwaśna, dodaj odrobinę miodu lub cukru.
  • Ciastozagnieć mąkę z wodą, olejem i odrobiną soli, wbij jajko i wyrób ciasto. Po wyrobieniu odstaw na 30 minut.
  • Ciasto rozwałkuj i wycinaj kółka. Na każde kółko nałóż farsz i sklej brzegi.
  • Gotuj pierogi w lekko osolonej wodzie. Ugotowane pierogi wyjmij łyżką cedzakową z wody i odłóż do ostygnięcia. Tuż przed podaniem na stół odsmaż na patelni na oleju.