Tradycyjne danie wigilijne: pierogi z kapustą i grzybami [przepis]
2021-03-29
średni
40 min
4
Wśród wigilijnych potraw na świątecznym stole muszą być obecne pierogi z kapustą i grzybami. Podaje się je najczęściej odsmażane na oleju. Sprawdź, jak zrobić tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami krok po kroku.
Polecamy również inne przepisy na wigilijne pierogi: Pierogi z rybą, Pierogi z kapustą, grzybami i jakiem na twardo oraz Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem.
Sprawdź >>> Pierogi wigilijne: jakie pierogi na Wigilię wybrać?
SKŁADNIKI
- ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 1,5 szklanki wody
- jajko
- łyżeczka oleju
- sól
- farsz:
- 30 dag kiszonej kapusty
- 10 dag suszonych podgrzybków
- 5 dag suszonych borowików
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Farsz: wypłukaną pod bieżącą wodą kapustę kiszoną obgotuj z namoczonymi grzybami.
- Pokrojoną w kostkę cebulę oraz drobno posiekany czosnek obsmaż na oleju. Duś przez chwilę, po czym dodaj do kapusty. Dopraw solą i pieprzem. Jeśli kapusta jest zbyt kwaśna, dodaj odrobinę miodu lub cukru.
- Ciasto: zagnieć mąkę z wodą, olejem i odrobiną soli, wbij jajko i wyrób ciasto. Po wyrobieniu odstaw na 30 minut.
- Ciasto rozwałkuj i wycinaj kółka. Na każde kółko nałóż farsz i sklej brzegi.
- Gotuj pierogi w lekko osolonej wodzie. Ugotowane pierogi wyjmij łyżką cedzakową z wody i odłóż do ostygnięcia. Tuż przed podaniem na stół odsmaż na patelni na oleju.