Te pierogi niemal rozpływają się w ustach. Odrobina masła sprawi, że ciasto będzie idealne

Maślane pierogi
Autor: Shutterstock Ciasto na pierogi z dodatkiem masła wychodzi delikatne i aksamitne.
łatwy
20 min
6

Dieta wegetariańska

Zazwyczaj ciasto na pierogi przygotowuje się z mąki i wody. niektórzy dodają również jajka. Pomysł z masłem zdradziła doświadczona kucharka z mlecznego baru, której pierogi są słynne na cała okolicę. 

Zachwycająco prosty patent sprawia, że ciasto wychodzi elastyczne i aksamitne. Maślana nuta jest wyczuwalna, ale delikatna. Teoretycznie to ciasto przeznaczone jest raczej do pierogów na słodko, ale wytrawne farsze zamknięte w nim również smakują znakomicie.

SKŁADNIKI

  • 4 szklanki mąki 
  • 5 łyżek masła
  • 1,5-2 szklanki ciepłej wody
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę przesiać na stolnicę, dodać do niej sól, wymieszać, zebrać w górkę i zrobić w środku zagłębienia.
  • Masło rozpuścić w dobrze ciepłej wodzie i płyn wlewać partiami do zagłębienia w mące, zbierając, to co wypłynie i mieszając z mąką.
  • Zagniatać ciasto do momentu, aż będzie jednolite i leciutko błyszczące. Zagniecione ciasto przykryć ściereczką, by nie wysychało i odstawić na 20 minut.
  • Po tym czasie, gdy ciasto odpocznie, można je rozwałkowywać, wycinać krążki i lepić pierogi.
Beszamel - Jak zrobić ciasto na pierogi?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej