Te pierogi niemal rozpływają się w ustach. Odrobina masła sprawi, że ciasto będzie idealne
2023-03-14
łatwy
20 min
6
Dieta wegetariańska
Zazwyczaj ciasto na pierogi przygotowuje się z mąki i wody. niektórzy dodają również jajka. Pomysł z masłem zdradziła doświadczona kucharka z mlecznego baru, której pierogi są słynne na cała okolicę.
Zachwycająco prosty patent sprawia, że ciasto wychodzi elastyczne i aksamitne. Maślana nuta jest wyczuwalna, ale delikatna. Teoretycznie to ciasto przeznaczone jest raczej do pierogów na słodko, ale wytrawne farsze zamknięte w nim również smakują znakomicie.
SKŁADNIKI
- 4 szklanki mąki
- 5 łyżek masła
- 1,5-2 szklanki ciepłej wody
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę przesiać na stolnicę, dodać do niej sól, wymieszać, zebrać w górkę i zrobić w środku zagłębienia.
- Masło rozpuścić w dobrze ciepłej wodzie i płyn wlewać partiami do zagłębienia w mące, zbierając, to co wypłynie i mieszając z mąką.
- Zagniatać ciasto do momentu, aż będzie jednolite i leciutko błyszczące. Zagniecione ciasto przykryć ściereczką, by nie wysychało i odstawić na 20 minut.
- Po tym czasie, gdy ciasto odpocznie, można je rozwałkowywać, wycinać krążki i lepić pierogi.
Beszamel - Jak zrobić ciasto na pierogi?