Rewelacyjne pieczone pierogi jogurtowe na ciepło lub na zimno. Nadzienie z fetą i koperkiem robi robotę
2022-08-24
łatwy
45 min
4
Dieta wegetariańska
Pieczone pierogi jogurtowe z fetą i koperkiem są proste do przygotowania, choć jak to z pierogami bywa, nieco czasochłonne. Za to doskonale smakują na ciepło i na zimno, nie są bardzo kaloryczne i nadają się na przekąskę na telewizyjny maraton albo na imprezę.
SKŁADNIKI
- 1 i 2/3 szklanki mąki
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 duże jajko
- nadzienie:
- 250 g pokruszonego prawdziwego sera feta
- 1/4 szklanki startego parmezanu
- 2 jajka
- 1 łyżka świeżego posiekanego koperku
- 1 łyżka świeżej posiekanej mięty (jeśli jej nie lubisz, możesz ją zastąpić szczypiorkiem)
- sól, świeżo zmielony pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę i jogurt, z niewielkim dodatkiem soli zagniatamy na gładkie i jednolite ciasto.
- Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C.
- Z podanych składników przygotowujemy farsz - kruszymy fetę palcami lub widelcem, dodajemy parmezan, jajka, zieleninę i przyprawy (uwaga na sól, bo feta jest serem słonym) i starannie mieszamy.
- Ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie lub stolnicy na grubość 3 mm. Wycinamy szklanką kółka, nakładamy farsz i zlepiamy brzegi pierożków, dociskając widelcem.
- Wierzch pierożków smarujemy rozbełtanym jajkiem, możemy je też posypać sezamem lub czarnuszką. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez 20-25 minut - do lekkiego zrumienienia.
Nie tylko ruskie ze skwarkami. Pierogi jedzą ludzie na całym świecie.