Pierogi ze śliwkami. Owocowy obiad z 5 składników
Dieta wegetariańska
Czy można zrobić pierogi ze śliwkami? Oczywiście, że można. Właśnie teraz sezon na śliwki jest w pełni, więc warto z niego korzystać i zrobić pyszne tę smakowitą potrawę. Przepis jest prosty, a do jej przygotowania wystarczy tylko pięć składników. Zobaczcie, jak zrobić pierogi ze śliwkami na słodko.
Jak zrobić pierogi ze śliwkami?
Przepis na to słodkie owocowe danie nie jest skomplikowany. Najpierw należy zrobić ciasto na pierogi, a następnie pokroić śliwki. Z rozwałkowanego ciasta wykrawa się okręgi. Można to zrobić za pomocą szklanki lub foremki w okrągłym kształcie. Na każdym okręgu układa się kawałki śliwek i zlepia brzegi. Należy zrobić to dokładnie, aby pierogi nie otworzyły się w czasie gotowania.
Jak ugotować pierogi ze śliwkami?
Pierogi ze śliwkami gotuje się we wrzącej wodzie z dodatkiem odrobiny soli. Najlepiej gotować je partiami, a po włożeniu do garnka zamieszać, aby nie przywarły do dna. Czas gotowania liczy się od momentu, kiedy pierogi wypłyną na powierzchnię wody. Pierogi są gotowe po około 3 minutach.
Przepis na pierogi ze śliwkami
- To łatwy przepis na pyszne pierogi, w środku których kryją się śliwki. Robi się je w kilku nieskomplikowanych krokach.
- Czas przygotowania to około pół godziny. To w miarę szybki przepis na smakowite pierogi na słodko.
- Na liście składników znajduje się tylko pięć produktów. Śliwki, mąka pszenna, woda, masło i szczypta soli to produkty, które wykorzystuje się do zrobienia pysznych pierogów.
- Do pierogów najlepsze będą śliwki węgierki.
Z czym podawać pierogi ze śliwkami?
Gotowe pierogi ze śliwkami pysznie smakują same, ale posiłek można urozmaicić innymi dodatkami. Pierogi ze śliwkami pysznie smakują posypane makiem lub startą gorzką czekoladą. Można postawić na klasykę i zaserwować je ze śmietaną i cukrem. Równie dobre będą delikatnie oprószone cynamonem.
SKŁADNIKI
- 500 g śliwek
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki wody
- 1 czubata łyżka miękkiego masła
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W przesianej na blat lub stolnicę mące zrobić wgłębienie. Dodać masło i wsypać sól. Stopniowo wlewać wodę i wyrabiać ciasto, aż będzie miękkie i elastyczne. Uformować kulę i przykryć ściereczką.
- Umyte, osuszone i pozbawione pestek śliwki pokroić na mniejsze kawałki.
- Ciasto podzielić na 3 części. Kolejno je rozwałkowywać i za pomocą szklanki lub okrągłej foremki wycinać kółka. Na środku każdego kółka ułożyć śliwkę i dokładnie zlepić brzegi. Odkładać na deskę.
- W dużym garnku zagotować wodę z solą. Pierogi gotować partiami około 3 minut od wypłynięcia na powierzchnię. W tym czasie ciasto powinno stać się miękkie. Wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej.
- Podawać na ciepło z różnymi dodatkami.