Pierogi z kapustą i serem: przepis siostry Anastazji
2021-12-13
łatwy
90 min
4
Przepyszne pierogi rodem z Podkarpacia zachwycają oryginalnym góralskim farszem. Warto wykorzystać sezon na młodą kapustę, która nadaje im niepowtarzalny zapach i smak. Ciasto na pierogi przyrządzamy podobnie jak do pierogów z kapustą i grzybami.
Sprawdź >>> Pierogi wigilijne: jakie pierogi na Wigilię wybrać?
Polecamy również inne przepisy na wigilijne pierogi: Pierogi z kapustą, grzybami i jakiem na twardo, Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami oraz Pierogi ze śliwką suszoną moczoną w śliwowicy.
SKŁADNIKI
- 1/2 kg mąki pszennej
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
- 3/4 szklanki letniej wody
- 1/4 szklanki gorącego mleka
- 1/2 średniej główki świeżej kapusty
- 20-25 dag białego sera
- tłuszcz
- 1 cebula
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić w niej dołek. Zaparzyć ciasto wlewając w dołek gorące mleko. Mieszać widelcem. Dodać resztę składników: jajko, sól, wodę. Zagnieść ciasto i dobrze wyrobić, aby było gładkie i elastyczne.
- Kapustę poszatkować i ugotować, odcisnąć wodę. Cebulę pokroić i usmażyć na złoty kolor. Do kapusty dodać pokruszony ser, tak aby były grudki, usmażoną cebulę, sól, pieprz. Dobrze wymieszać i doprawić.
- Ciasto na pierogi rozwałkować na grubość ok. 2 mm, wykroić szklanką krążki, nałożyć farsz, złożyć na pół i dobrze zlepić brzegi pierogów. Jak najszybciej lepić pierogi? Sprawdź tutaj.
- Pierogi wrzucać na wrzącą osoloną wodę. Zamieszać i przykryć. Gdy wypłyną na wierzch, odkryć i gotować ok. 3 min. na wolnym ogniu. Podawać polane stopionym masłem lub boczkiem z przesmażoną cebulką
Nie tylko ruskie ze skwarkami. Pierogi jedzą ludzie na całym świecie.