Pierogi litewskie wg Magdy Gessler z baru Agata, Gorzów Wielkopolski [Kuchenne Rewolucje]
2021-11-18
łatwy
30 min
4
Pierogi ruskie dostaniecie w każdym barze mlecznym. Pierogi litewskie tylko w barze Agata w Gorzowie Wielkopolskim. Magda Gessler podczas niezwykle udanych kuchennych rewolucji wprowadziła pierogi z ziemniaczano-twarogowym nadzieniem po litewsku do menu baru. Bar Agata działa nieprzerwanie od 1965 roku i według słów znanej restauratorki jest to najlepszy bar mleczny w Polsce. Spróbuj, jak smakują pierogi litewskie według przepisu samej Magdy Gessler.
Zobacz GALERIĘ: Jak zrobić pierogi - zdjęcia krok po kroku
SKŁADNIKI
- Na ciasto na pierogi:
- 500 g mąki
- 2 żółtka
- 2 łyżki oleju
- 1 szczypta soli
- 200 ml ciepłej wody
- Na farsz litewski:
- 1 szklanka białego sera
- 1 szklanka purée z ugotowanych ziemniaków
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka suszonego lubczyku
- 1 łyżeczka mięty
- 1 łyżka posiekanego koperku i natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
- Na zielony sos do pierogów:
- 200 g mrożonego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 200 ml jogurtu
- 1 pęczek koperku
- 1 pęczek natki pietruszki
- sok z cytryny do smaku
- cukier, sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z podanych składników zagnieć ciasto. Owiń go folią i odstaw na 30 minut.
- W międzyczasie rozdrobnij za pomocą widelca twaróg. Pokrojoną cebulę zeszklij na gorącym oleju.
- Do twarogu dodaj purée ziemniaczane, usmażoną cebulę, zioła i przyprawy. Nie żałuj mielonego pieprzu. Wymieszaj.
- Ciasto rozwałkuj na placek grubości 3 mm. Wykrój okrągłe lub kwadratowe placuszki. Na każdy nałóż po 1 łyżce farszu. Zaciśnij brzegi i dokładnie zalep.
- Pierogi gotuj w osolonym wrzątku do wypłynięcia. Podawaj z zielonym sosem ziołowym.
- Przygotowanie sosu: Szpinak usmaż na maśle z drobno posiekanym czosnkiem. Przestudź. Przesmażony szpinak zblenduj. Dodaj do niego jogurt, posiekany koperek, natkę pietruszki i ponownie zblenduj. Przypraw sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem.
Nie tylko ruskie ze skwarkami. Pierogi jedzą ludzie na całym świecie.