Pierogi góralskie - przepis spod samiuśkich Tatr
2021-04-01
średni
60 min
4
Kuchnia góralska jest sycąca i bazuje na prostych lokalnych składnikach. Do pierogów góralskich wchodzi kapusta, cebula, słonina lub boczek i bryndza. Pierogi góralskie najlepiej smakują gdy za oknem zima lub plucha.
Jeśli ten tradycyjny przepis chcesz nieco odtłuścić przed dodaniem kapusty do skwarek lub boczku odlej z patelni nadmiar tłuszczu.
SKŁADNIKI
- NA CIASTO:
- 400 g mąki pszennej
- 2 żółtka
- 2 łyżki stopionego masła
- sól
- NA FARSZ:
- 500 g kapusty białej
- 300 g bryndzy lub boczku wędzonego
- 300 g słoniny
- 2 cebule
- 1 jajo
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę (sitem do mąki lub innym sitem energicznie napowietrzając mąkę). Zrobić w niej dołek, wlać masło, żółtka, sól. Wyrobić ciasto dolewając stopniowo wodę. Odstawić przykryte ściereczką, żeby odpoczęło.
- Farsz: Kapustę drobno poszatkować, dolać trochę wody i gotować aż zmięknie. Odparować z niej nadmiar wody. Na patelni stopić pokrojoną w drobną kostkę słoninę lub boczek lub a w niej usmażyć pokrojoną drobno cebulę. Dodać kapustę i przesmażyć. Doprawić do smaku przyprawami, wymieszać i przestudzić. Na koniec dodać pokruszoną widelcem bryndzę, wbić jajo, dokładnie wymieszać.
- Pierogi gotować w dużym garnku z osolonym wrzątkiem. Wrzucać je partiami, poczekać aż same wypłyną, a potem gotować jeszcze ok. 3 minut i wyjmować łyżką cedzakową.
- Podawać zrumienione na maśle albo polane skwarkami.