Pierogi góralskie - przepis spod samiuśkich Tatr

2021-04-01
Pierogi góralskie - przepis spod samiuśkich Tatr
Autor: Shutterstock Pierogi góralskie. Hej!
średni
60 min
4

Kuchnia góralska jest sycąca i bazuje na prostych lokalnych składnikach. Do pierogów góralskich wchodzi kapusta, cebula, słonina lub boczek i bryndza. Pierogi góralskie najlepiej smakują gdy za oknem zima lub plucha. 

Jeśli ten tradycyjny przepis chcesz nieco odtłuścić przed dodaniem kapusty do skwarek lub boczku odlej z patelni nadmiar tłuszczu.

 

SKŁADNIKI

  • NA CIASTO:
  • 400 g mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki stopionego masła
  • sól
  • NA FARSZ:
  • 500 g kapusty białej
  • 300 g bryndzy lub boczku wędzonego
  • 300 g słoniny
  • 2 cebule
  • 1 jajo
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę (sitem do mąki lub innym sitem energicznie napowietrzając mąkę). Zrobić w niej dołek, wlać masło, żółtka, sól. Wyrobić ciasto dolewając stopniowo wodę. Odstawić przykryte ściereczką, żeby odpoczęło.
  • Farsz: Kapustę drobno poszatkować, dolać trochę wody i gotować aż zmięknie. Odparować z niej nadmiar wody. Na patelni stopić pokrojoną w drobną kostkę słoninę lub boczek lub a w niej usmażyć pokrojoną drobno cebulę. Dodać kapustę i przesmażyć. Doprawić do smaku przyprawami, wymieszać i przestudzić. Na koniec dodać pokruszoną widelcem bryndzę, wbić jajo, dokładnie wymieszać.
  • Pierogi gotować w dużym garnku z osolonym wrzątkiem. Wrzucać je partiami, poczekać aż same wypłyną, a potem gotować jeszcze ok. 3 minut i wyjmować łyżką cedzakową.
  • Podawać zrumienione na maśle albo polane skwarkami.