Pierogi bezglutenowe na Wigilię

2021-03-29
Agnieszka Pyź
Pierogi bezglutenowe na Wigilię
Autor: thinkstockphotos.com Pierogi bezglutenowe można zrobić wybierając odpowiednia mąkę.  
średni
40 min
4

Pierogi bezglutenowe na Wigilię? Czemu nie! Konieczność przejścia na dietę bezglutenową nie oznacza rezygnacji z potraw kuchni polskiej, bo odstawiając produkty pszeniczne także można najeść się do syta. Jak zrobić pierogi bezglutenowe z kapustą i grzybami na Wigilię? Ciasto na pierogi bezglutenowe jest trochę trudniejsze do wyrobienia, lepienia i formowania. Przygotowując je trzeba przestrzegać kilku zasad, by pierogi wyszły ładne, smaczne i cudownie przyrumieniły się podczas odsmażania. Przepis na pierogi z mąk bezglutenowych to także idealne rozwiązanie  dla tych, którzy przyzwyczajeni są do szybkiego, odgrzewanego jedzenia.  

Polecamy również inne, lżejsze przepisy na wigilijne pierogi: Pierogi z kaszą gryczaną, Orkiszowe pierogi z soczewicą i kaszą gryczaną oraz Razowe pierogi z suszonymi śliwkami.

Sprawdź >>> Pierogi wigilijne: jakie pierogi na Wigilię wybrać?

SKŁADNIKI

  • 200 g mąki gryczanej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • mąka ryżowa do podsypywania (można użyć gryczanej)
  • 1 łyżka oleju lnianego
  • 250 ml wrzątku
  • łyżeczka soli
  • farsz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę gryczaną wymieszaj z ziemniaczaną, dodaj soli. Aby nie brudzić blatu lub stolnicy, wsyp wszystkie składniki do plastikowej miski.
  • Dodawaj powoli wrzątku, mieszając wszystko nożem.
  • Gdy wlejesz już cały wrzątek dodaj olej i dokładnie zagnieć ciasto. Powinno mieć gładką konsystencję. Jeśli jest zbyt suche, dolej wody, jeśli zbyt mokre, dodaj mąki gryczanej. Teraz możesz podsypać blat i rozwałkować ciasto.
  • Nie przejmuj się, jeśli ciasto się rwie. Podziel je wtedy na kilka mniejszych części.
  • Przy pomocy szklanki wykrawaj okrągłe talarki. Nakładaj na nie pół łyżeczki farszu i zlepiaj brzegi ciasta. Aby dokładnie je połączyć, dociskj brzegi widelcem.
  • Zagotuj wodę w dużym garnku i wrzucaj po kilka pierogów. Są gotowe gdy wypłyną na wierzch (około 2 minuty).
  • Ugotowane pierogi wyłóż się na natłuszczony olejem talerz i spryskaj olejem, żeby się do siebie  nie lepiły.
  • Po wystudzeniu można zawinąć pierogi w folię spożywczą tak, aby nie dotykały do siebie. W ten sposób przetrzymuje się je w lodówce lub zamrażarce. Po zamrożeniu w tej formie można je również rozmrozić  a potem odsmażyć na patelni. 
Agnieszka Pyź