Pierogi z bryndzą i ziemniakami a'la Magda Gessler
2022-03-15
średni
50 min
4
Pierogi z owczą bryndzą i ziemniakami to ciekawa odmiana pierogów ruskich. Dodatek sera podhalańskiego bryndza dodaje tym pierogom góralskiego charakteru.
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 500 g mąki
- 6 łyżek wody gorącej wody (plus ile będzie potrzeba)
- dwie szczypty soli
- łyżeczka oleju
- małe jajko
- Farsz:
- 250 g owczej bryndzy
- 400 g ziemniaków ugotowanych w mundurkach
- cebula
- 1 ząbek czosnku
- olej do smażenia
- sól
- pieprz czarny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę obierz i pokrój. Przesmaż na patelni, pod koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Ziemniaki wystudź, obierz ze skórki i przeciśnij przez praskę do ziemniaków (ew. rozgnieć za pomocą okrągłego tłuczka do ziemniaków). Dodaj bryndzę i rozgnieć ją razem z ziemniakami widelcem, dołóż przesmażoną cebulę z czosnkiem, dopraw, wymieszaj,
- Przygotuj ciasto na pierogi. Stolnicę posyp mąką. Rozwałkuj ciasto na grubość 2 mm. Wykrawaj z niego szklanką okrągłe placki ciasta.
- Nałóż na każdy placek farsz. Ciasto wokół farszu posmaruj pędzelkiem zamoczonym w wodzie. Zlepiaj pierogi robiąc fantazyjną falbankę (jak przy firanie). Jak najszybciej lepić pierogi?
- Zagotuj sporą ilość wody, posól. Gotuj pierogi partiami aż wypłyną na wierzch, plus 3 minuty dłużej. Wyjmuj łyżką cedzakową. Odsącz.
- Podawaj ze smażoną cebulką i ew. skwarkami ze słoniny.
Beszamel - Jak zrobić ciasto na pierogi?