Pierogi z bryndzą i ziemniakami a'la Magda Gessler

2019-02-20
Pierogi z bryndzą
Autor: Shutterstock Pierogi z bryndza i ziemniakami były hitem Kuchennych Rewolucji w restauracji Sowa Nasze Kasze w Sanoku.
średni
50 min
4

Pierogi z kozią bryndzą i ziemniakami to ciekawa odmiana pierogów ruskich. Dodatek sera podhalańskiego bryndza dodaje tym pierogom góralskiego charakteru.

 

Sprawdź >>> Pierogi wigilijne: jakie pierogi na Wigilię wybrać?

Składniki

Ciasto:

500 g mąki

6 łyżek wody gorącej wody (plus ile będzie potrzeba)

dwie szczypty soli

łyżeczka oleju

małe jajko

Farsz:

250 g koziej bryndzy

400 g ziemniaków ugotowanych w mundurkach

cebula

1 ząbek czosnku

olej do smażenia

sól

pieprz czarny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Cebulę obierz i pokrój. Przesmaż na patelni, pod koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.

Ziemniaki wystudź, obierz ze skórki i przeciśnij przez praskę do ziemniaków (ew. rozgnieć za pomocą okrągłego tłuczka do ziemniaków). Dodaj bryndzę i rozgnieć ją razem z ziemniakami widelcem, dołóż przesmażoną cebulę z czosnkiem, dopraw, wymieszaj,

Przygotuj ciasto na pierogi. Stolnicę posyp mąką. Rozwałkuj ciasto na grubość 2 mm. Wykrawaj z niego szklanką okrągłe placki ciasta.

Nałóż na każdy placek farsz. Ciasto wokół farszu posmaruj pędzelkiem zamoczonym w wodzie. Zlepiaj pierogi robiąc fantazyjną falbankę (jak przy firanie). Jak najszybciej lepić pierogi?

Zagotuj sporą ilość wody, posól. Gotuj pierogi partiami aż wypłyną na wierzch, plus 3 minuty dłużej. Wyjmuj łyżką cedzakową. Odsącz.

Podawaj ze smażoną cebulką i ew. skwarkami ze słoniny.