Farsz do pierogów z mięsem mielonym - pyszny i pożywny

Farsz do pierogów z mięsem mielonym
Autor: Shutterstock Farsz do pierogów z mięsem mielonym i pomidorami.
łatwy
25 min
4

Dieta bezglutenowa

Farsz do pierogów z mięsem mielonym można przygotować na kilka sposobów. Najprostsza wersja to taka z samym mięsem, przyprawionym jedynie do smaku solą i pieprzem. Ja jednak polecam dziś przepis na pyszne pierogi z mięsem w stylu bolognese - z cebulką, czosnkiem i przecierem pomidorowym.

Składniki

500 g mięsa ielonego

1 cebula

2 ząbki czosnku

sól i pieprz

szczypta suszonej bazylii lub oregano

2-3 łyżki przecieru pomidorowego

olej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Cebulę obrać i drobno posiekać, zeszklić na niedużej ilości oleju. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, a gdy zacznie intensywnie pachnieć dołożyć mięso.

Smażyć mięso mieszając od czasu do czasu, aby równomiernie się usmażyło. Gdy zmieni kolor na szarawy przyprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami.

Na koniec dodać pastę pomidorową i podgrzewać jeszcze chwilę, aby odparował ewentualny nadmiar płynu. Następnie zestawić z ognia i wystudzić.

Tak przygotowanym farszem nadziewać pierogi. Podawać je z sosem pomidorowym i listkami bazylii.

Beszamel - Jak zrobić ciasto na pierogi?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek kulinarnych "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Miłośniczka dobrej kuchni i prostych przepisów. Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z ...

więcej