Farsz do pierogów z mięsem mielonym - pyszny i pożywny
2021-05-09
łatwy
25 min
4
Dieta bezglutenowa
Farsz do pierogów z mięsem mielonym można przygotować na kilka sposobów. Najprostsza wersja to taka z samym mięsem, przyprawionym jedynie do smaku solą i pieprzem. Ja jednak polecam dziś przepis na pyszne pierogi z mięsem w stylu bolognese - z cebulką, czosnkiem i przecierem pomidorowym.
SKŁADNIKI
- 500 g mięsa ielonego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- szczypta suszonej bazylii lub oregano
- 2-3 łyżki przecieru pomidorowego
- olej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę obrać i drobno posiekać, zeszklić na niedużej ilości oleju. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, a gdy zacznie intensywnie pachnieć dołożyć mięso.
- Smażyć mięso mieszając od czasu do czasu, aby równomiernie się usmażyło. Gdy zmieni kolor na szarawy przyprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami.
- Na koniec dodać pastę pomidorową i podgrzewać jeszcze chwilę, aby odparował ewentualny nadmiar płynu. Następnie zestawić z ognia i wystudzić.
- Tak przygotowanym farszem nadziewać pierogi. Podawać je z sosem pomidorowym i listkami bazylii.
Beszamel - Jak zrobić ciasto na pierogi?