Empanadas ze szparagami, karczochem i fenkułem
2020-12-08
łatwy
40 min
4
Empanadas to kruche, pieczone pierożki rodem z Ameryki Południowej. Można je wypełnić dowolnym farszem - mięsnym bądź warzywnym. Proponujemy dziś wersję bezmięsną z farszem ze szparagami, karczochami i fankułem. Składniki nieco ekskluzywne, ale do dostania w dobrych delikatesach, tworzą farsz o niecodziennym smaku i aromacie.
SKŁADNIKI
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- ¼ szklanki białej cebuli pokrojonej w kostkę
- 1 posiekana szalotka
- 1 pokrojona w kostkę bulwa fenkułu
- 6 szparagów pokrojonych w drobne części (mogą być marynowane lub mrożone)
- 6 karczochów z puszki (w oliwie z oliwek)
- 1 łyżeczka drobno posiekanego estragonu
- 1 opakowanie ciasta francuskiego (na 8 trójkątów)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W głębokiej patelni rozgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu. Dodaj cebulę, szalotkę, fenkuł, i szparagi. Gotuj aż zmiękną.
- Dodaj drobno pokrojone karczochy i estragon. Wymieszaj całość i zdejmij z ognia.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
- Rozłóż ciasto francuskie i wykrój 8 podłużnych trójkątów.
- Wypełnij każdy z nich łyżką farszu. Zwiń w rogalik i uszczelnij rogi.
- Piecz przez 15 minut. Serwuj na gorąco z kieliszkiem białego wina.