Żurawina: wytrawny sok żurawinowy na zimę [przepis]

2016-08-26
Dagmara Kijanowska
Żurawina: wytrawny sok żurawinowy na zimę [przepis]
Autor: thinkstockphotos.com Sok żurawinowy to orzeźwiający dodatek do drinków
średni
30 min
4

Owoce żurawiny mają tak wiele wartości odżywczych, że zaliczane są do grupy superfoods, czyli naturalnych lekarstw. Wytrawny sok żurawinowy wpływa zatem na dobrostan organizmu. Warto przygotować sok z żurawiny na zimę - podajemy dobry przepis.

Składniki

1 kg żurawiny

150 g cukru

1 l wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Owoce żurawiny umyć. Wycisnąć z nich sok w sokowirówce.

Sok wlać do garnka, dodać cukier, wodę i podgrzać do temperatury około 80ºC.

W czasie gotowania co jakiś czas mieszać, aby owoce nie przywarły.

Gotowy sok przelać do butelek, schłodzić i szczelnie zakręcić. Przechowywać w chłodzie.