Żurawina: wytrawny sok żurawinowy na zimę [przepis]
2016-08-26
![Żurawina: wytrawny sok żurawinowy na zimę [przepis]](http://cdn.galleries.smcloud.net/t/galleries/gf-CiN3-e7YC-Kmwm_zurawina-wytrawny-sok-zurawinowy-na-zime-przepis-664x442-nocrop.jpg)
średni
30 min
4
Owoce żurawiny mają tak wiele wartości odżywczych, że zaliczane są do grupy superfoods, czyli naturalnych lekarstw. Wytrawny sok żurawinowy wpływa zatem na dobrostan organizmu. Warto przygotować sok z żurawiny na zimę - podajemy dobry przepis.
Składniki
1 kg żurawiny
150 g cukru
1 l wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Owoce żurawiny umyć. Wycisnąć z nich sok w sokowirówce.
Sok wlać do garnka, dodać cukier, wodę i podgrzać do temperatury około 80ºC.
W czasie gotowania co jakiś czas mieszać, aby owoce nie przywarły.
Gotowy sok przelać do butelek, schłodzić i szczelnie zakręcić. Przechowywać w chłodzie.