Żubrówka: przepis na nalewkę na trawie turówce
2021-08-31
łatwy
10 min
4
Żubrówka to jedna z najstarszych polskich nalewek. Nastój alkoholowy uzyskuje się przez macerację trawy żubrówki, zwanej również turówką wonną Hierochloe odorata L. Nalewka na żubrówce pachnie wiatrem wolności i smakuje dziką naturą ostatniej pierwotnej puszczy w Europie - Puszczy Białowieskiej. Żubrówkę podaje się do wędzonych lub pieczonych mięs. Jest wysoko ceniona przez smakoszy nie tylko z Polski.
Kup książkę online
Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.
SKŁADNIKI
- 20 źdźbeł trawy turówki wonnej
- 30 g cukru
- 1 litr wódki 40%
- 1 szklanka spirytusu rektyfikowanego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pokrojone na kilkucentymetrowe kawałki łodygi turówki włożyć do gąsiorka. Zalać wódką, spirytusem i posłodzić.
- Szczelnie zamknąć i odstawić w ciepłe, słoneczne miejsce na pięć tygodni, codziennie potrząsając gąsiorkiem.
- Następnie przefiltrować przez bibułę filtracyjną, rozlać do butelek. Do każdej butelki włożyć całe źdźbło turówki. Zakorkować.
- Nalewkę przechowywać w piwnicy. Najlepiej smakuje schłodzona.
Nalewki domowe