Włoski drink BOMBARDINO: przepis na rozgrzewający koktajl nie tylko dla narciarzy
2021-12-03
łatwy
10 min
4
Z chatki narciarskiej prosto do przytulnego salonu - bombardino to gorący koktajl z ajerkoniaku i brandy, zwieńczony bitą śmietaną. Taki drink podają we Włoskich Alpach zmarzniętym narciarzom. Bombardino smakuje cudownie kremowo i doskonale rozgrzewa od środka w chłodne dni. Po prostu pychota!
SKŁADNIKI
- 160 ml likieru typu adwokat lub innego gęstego jajecznego
- 120 ml brandy (alternatywnie rum lub whisky)
- 400 ml mleka
- 100 g śmietany ubitej
- 1 szczypta cynamonu
- 8 łyżeczek cukru trzcinowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Podgrzej mleko w rondelku, ale nie gotuj. Wystarczy, jeśli mleko będzie dość ciepłe, żeby zanurzyć w nim palec i się nie poparzyć.
- Ajerkoniak, brandy i cukier podziel na cztery szklanki i wymieszaj. Wlej ciepłe mleko do szklanek i ponownie wymieszaj.
- Ubij śmietanę. Na każdy napój połóż porcję bitej śmietany i posyp odrobiną cynamonu.
- Ciesz się Bombardino, gdy jest jeszcze gorące!
W formie 24 niskokaloryczne drinki