Wino z pomidorów: przepis na domowe wino
2021-03-29
średni
40 min
4
Podajemy przepis na oryginalne domowe wino z pomidorów. Przeciery, soki, susz, sałatki i marynaty, nawet dżem - z pomidorów można przygotować wiele przetworów, ale czy uda się zrobić z nich wino? Okazuje się, że jak najbardziej!
Pomidory na wino nie muszą być zgrabne i okrągłe, mogą też znajdować się w różnym stopniu dojrzałości (ale nie zielone), ale wykluczone są oznaki choroby, gnicia, grzybów.
SKŁADNIKI
- 7-8 kg w pełni dojrzałych pomidorów
- porcja gotowej pożywki
- matka drożdżowa
- 2 kg cukru
- drożdże winne (najlepiej burgund)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pomidory myjemy, a następnie przecieramy np. w maszynce do mięsa, tak by otrzymać przecier. Dodajemy do niego wody i przesączamy, aby w podstawionej misce zebrał się sok pozbawiony cząstek miąższu.
- Płyn mieszamy z pożywką i dodajemy matkę drożdżową, przygotowaną według podanego na opakowaniu przepisu. Dodajemy połowę cukru rozpuszczonego w soku. Przelewamy do gąsiora, zatykamy szyjkę korkiem z rurką fermentacyjną i odstawiamy w chłodne miejsce.
- Po tygodniu dodajemy drugą porcję cukru, znów w formie syropu. Po miesiącu lub sześciu tygodniach, gdy zakończy się fermentacja, ściągamy rurką płyn znad osadu, filtrujemy przez bibułę i nalewamy do wygotowanych butelek. Wino z pomidorów musi dojrzewać przez co najmniej pół roku.