W Szwecji nauczyłam się, jak parzyć kawę. Teraz dzień zaczynam od małej czarnej z tym dodatkiem

Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Jaki jest sekret zdrowia Szwedów? Ich tajemnicą jest regularne spożywanie kawy z dodatkiem jajka. Ten aromatyczny napój nie tylko dodaje energii i poprawia koncentrację, ale i ma korzystny wpływ na zdrowie. Zobaczcie, jak przygotować kawę po szwedzku i poznajcie jej niesamowitą moc.
Czym jest kawa po szwedzku?
Ludzie na całym świecie zaczynają dzień od filiżanki aromatycznej kawy. Jednak w Szwecji nie pija się zwykłej małej czarnej. Mieszkańcy tego skandynawskiego kraju mają swój patent na parzenie kawy. Smakuje wybornie i świetnie wpływa na zdrowie. Szwedzi dodają do kawy całe jajko razem ze skorupką, która redukuje kwaśny smak napoju. Dzięki temu składnikowi świeżo zaparzona czarna kawa staje się delikatna w smaku, bezpieczna dla żołądka i bogata w niezbędne substancje odżywcze. Zarówno kawa, jak i jajka, cenione są za swoje wyjątkowe właściwości prozdrowotne.
Jakie właściwości ma kawa z jajkiem?
Kawa z dodatkiem całego jajka jest nie tylko wyjątkowo smaczna. To dobre źródło wielu składników odżywczych, takich jak witaminy, minerały, białko i zdrowe tłuszcze. Kawa przyrządzona według szwedzkiego przepisu ma działanie pobudzające, poprawia koncentrację i pamięć. Korzystnie wpływa na pracę mózgu i wątroby. Pomaga oczyścić organizm z toksyn i nie jest drażniąca na żołądek.
Jak zrobić kawę po szwedzku?
Kawa z jajkiem, którą od lat piją Szwedzi, zachwyca smakiem i aromatem. Przepis na ten aromatyczny gorący napój nie jest trudny. W Szwecji taką kawą pija się raczej bez żadnych dodatków. Można jednak dolać odrobię mleka, aby nieco złagodzić jej smak. Kawa po szwedzku to doskonałe rozwiązanie dla osób, które lubią kawę i zdrowo się odżywiają. Idealnie sprawdzi się rano, kiedy energia i koncentracja są wyjątkowo potrzebne.
Jak więc zaparzyć kawę z jajkiem, tak jak robią to Szwedzi? Przygotowanie jednej filiżanki kawy z tym nieoczywistym dodatkiem nie jest trudne i nie zajmuje dużo czasu. Warto pamiętać, że jajko powinno być jak najświeższe, a skorupkę należy sparzyć wrzątkiem. Dzięki temu wszystkie bakterie i drobnoustroje znikną z jej powierzchni.
- 1. krok – sparzenie jajka i wymieszanie go ze zmielonymi ziarnami kawy
- 2. krok – pokruszenie skorupki jajka i wymieszanie z jajkiem i kawą
- 3. krok – zagotowanie wody i dodanie mieszanki kawowo-jajecznej
- 4. krok – przecedzenie kawy przez drobne sitko i przelanie do filiżanki
SKŁADNIKI
- 1 szklanka wody
- 1 świeże jajko + skorupka
- 2 łyżki mielonej kawy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jajko sparzyć wrzątkiem, aby pozbyć się bakterii. Osuszyć i wbić do miseczki.
- Do jajka wsypać kawę i dokładnie wymieszać.
- Skorupkę jak najdrobniej pokruszyć i wsypać do masy kawowo-jajecznej. Wymieszać.
- Do rondelka wlać wodę i zagotować. Wlać masę kawowo-jajeczną.
- Gotować na małym ogniu 3 minuty. Zestawić z ognia, wlać odrobinę zimnej wody i odstawić na kilka chwil, aby fusy opadły.
- Kawę przecedzić przez drobne sitko i przelać do filiżanki lub kubka. Wypić od razu.