Tym koktajlem z awokado wzmacniam odporność. Jest pyszny i mega zdrowy
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Koktajle to nie tylko urozmaicenie diety. To porządny zastrzyk witamin, minerałów i składników odżywczych, których organizm potrzebuje, aby się wzmocnić i zbudować odporność. Jest to szczególnie ważne właśnie teraz, kiedy jesteśmy narażeni na różnego rodzaju infekcje i wirusy. Na jesieni i w zimie świetnie sprawdzi się wzmacniający koktajl z awokado. Oto prosty i szybki przepis na ten naturalny suplement diety.
Czy koktajl z awokado jest zdrowy?
Wszystkie składniki, które wykorzystuje się do przygotowania dwóch porcji pysznego koktajlu na wzmocnienie i odporność, to produkty wyróżniające się pozytywnym wpływem na zdrowie. Są bogate w błonnik, witaminy i minerały. To źródło przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki i zapobiegają wielu chorobom. Dodatkową zaletą tego pysznego koktajlu jest to, że poprawia metabolizm, oczyszcza organizm z toksyn i pomaga schudnąć.
Z czego więc zrobić zdrowy i wzmacniający koktajl? Ten domowy suplement robi się z prostych produktów, które bez problemu można kupić w sklepach przez cały rok. Na liście składników znalazły się więc takie produkty jak:
- awokado
- jabłka
- banan
- szpinak
- imbir
- napój migdałowy
- miód
- sok z cytryny
Jak zrobić wzmacniający koktajl z awokado?
Przepis na pyszny i pełen zdrowych składników koktajl jest bardzo łatwy. Przygotowanie zajmuje tylko kilka minut. Z podanych w przepisie proporcji wychodzą dwie szklanki koktajlu na wzmocnienie i odporność.
Jak więc zrobić pyszny i pełen zdrowia koktajl z awokado? Wystarczy przełożyć pokrojone owoce i warzywa oraz pozostałe składniki do blendera, wlać mleko migdałowe i zmiksować na gładko. Koktajl należy przelać do szklanek i wypić od razu.
Jak podawać wzmacniający koktajl z awokado?
Pyszny i zdrowy koktajl z awokado, który wzmocni i pomoże zbudować odporność, warto pić szczególnie jesienią i zimą. W tym czasie nietrudno o przeziębienie czy wirusową infekcję, która może ciągnąć się aż do wiosny. Już jedna szklanka dziennie może zapobiec tego typu chorobom.
Wzmacniający koktajl z awokado można pić na śniadanie lub jako przekąskę między posiłkami. Idealnie sprawdzi się na wynos. Wystarczy przelać go do butelki i zabrać ze sobą pracy lub szkoły. Przed wypiciem warto nim energicznie wstrząsnąć.
SKŁADNIKI
- 2 szklanki mleka migdałowego
- 2 awokado
- 2 jabłka
- 1 banan
- 50 g świeżego szpinaku
- 0,5 cm świeżego imbiru
- 2 łyżki miodu
- kilka kropli soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę i za pomocą łyżeczki wydrążyć miąższ. Pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny.
- Do blendera przełożyć szpinak i dodać awokado oraz obrane i pokrojone na mniejsze kawałki jabłka i banana. Dodać obrany i posiekany imbir oraz miód.
- Wlać mleko migdałowe i zmiksować na gładki koktajl.
- Podawać od razu na śniadanie lub jako przekąskę między posiłkami.