Tym koktajlem z awokado wzmacniam odporność. Jest pyszny i mega zdrowy

wzmacniający koktajl z awokado
Autor: Shutterstock Idealny na odporność i wzmocnienie organizmu. Pyszny i zdrowy koktajl z awokado zrobisz w kilka minut.
łatwy
10 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Koktajle to nie tylko urozmaicenie diety. To porządny zastrzyk witamin, minerałów i składników odżywczych, których organizm potrzebuje, aby się wzmocnić i zbudować odporność. Jest to szczególnie ważne właśnie teraz, kiedy jesteśmy narażeni na różnego rodzaju infekcje i wirusy. Na jesieni i w zimie świetnie sprawdzi się wzmacniający koktajl z awokado. Oto prosty i szybki przepis na ten naturalny suplement diety.

Czy koktajl z awokado jest zdrowy?

Wszystkie składniki, które wykorzystuje się do przygotowania dwóch porcji pysznego koktajlu na wzmocnienie i odporność, to produkty wyróżniające się pozytywnym wpływem na zdrowie. Są bogate w błonnik, witaminy i minerały. To źródło przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki i zapobiegają wielu chorobom. Dodatkową zaletą tego pysznego koktajlu jest to, że poprawia metabolizm, oczyszcza organizm z toksyn i pomaga schudnąć.

Z czego więc zrobić zdrowy i wzmacniający koktajl? Ten domowy suplement robi się z prostych produktów, które bez problemu można kupić w sklepach przez cały rok. Na liście składników znalazły się więc takie produkty jak:

Jak zrobić wzmacniający koktajl z awokado?

Przepis na pyszny i pełen zdrowych składników koktajl jest bardzo łatwy. Przygotowanie zajmuje tylko kilka minut. Z podanych w przepisie proporcji wychodzą dwie szklanki koktajlu na wzmocnienie i odporność.

Jak więc zrobić pyszny i pełen zdrowia koktajl z awokado? Wystarczy przełożyć pokrojone owoce i warzywa oraz pozostałe składniki do blendera, wlać mleko migdałowe i zmiksować na gładko. Koktajl należy przelać do szklanek i wypić od razu.

Jak podawać wzmacniający koktajl z awokado?

Pyszny i zdrowy koktajl z awokado, który wzmocni i pomoże zbudować odporność, warto pić szczególnie jesienią i zimą. W tym czasie nietrudno o przeziębienie czy wirusową infekcję, która może ciągnąć się aż do wiosny. Już jedna szklanka dziennie może zapobiec tego typu chorobom.

Wzmacniający koktajl z awokado można pić na śniadanie lub jako przekąskę między posiłkami. Idealnie sprawdzi się na wynos. Wystarczy przelać go do butelki i zabrać ze sobą pracy lub szkoły. Przed wypiciem warto nim energicznie wstrząsnąć.

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki mleka migdałowego
  • 2 awokado
  • 2 jabłka
  • 1 banan
  • 50 g świeżego szpinaku
  • 0,5 cm świeżego imbiru
  • 2 łyżki miodu
  • kilka kropli soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę i za pomocą łyżeczki wydrążyć miąższ. Pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny.
  • Do blendera przełożyć szpinak i dodać awokado oraz obrane i pokrojone na mniejsze kawałki jabłka i banana. Dodać obrany i posiekany imbir oraz miód.
  • Wlać mleko migdałowe i zmiksować na gładki koktajl.
  • Podawać od razu na śniadanie lub jako przekąskę między posiłkami.
Awokado - kalorie i właściwości smaczliwki. Dlaczego warto jeść awokado?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej