Ten napój zaskoczy cię swoim smakiem. Wietnamska kawa z solą to hit tego lata

Ten napój zaskoczy cię swoim smakiem. Wietnamska kawa z solą to hit tego lata
Autor: Shutterstock.com Ten napój zaskoczy cię swoim smakiem. Wietnamska kawa z solą to hit tego lata
łatwy
5 min
1

Dieta wegetariańska

Masz ochotę na coś innego tego poranka? Wypróbuj przepis na wietnamską kawę, która w smaku nie przypomina żadnej, której wcześniej próbowałeś. Ca phe muoi, czyli słona kawa zaskoczy twoje kubki smakowe. Jest to napój, który warto wypróbować przynajmniej raz w życiu.

Wietnamska kawa z solą. Połączenie, które po prostu gra

Wietnamska kawa z solą, czyli ca phe musi lub też słona kawa jest niezwykle popularnym napojem w Wietnamie. Nie oznacza to jednak, że dodajemy łyżkę soli do samej kawy. Sól dodaje się wraz z cukrem do ubitej śmietanki, która jest kremowym wierzchem dla naszej kawy.

Przygotowanie tej kawy jest bardzo proste, Wystarczy zaparzyć filiżankę tego napoju lub przygotować kubek kawy instant. Następnie ubijemy śmietankę kremówkę wraz z cukrem i solą na sztywną pianę. Do szklanki dodajemy lód, wlewamy kawę i dokładamy naszą ubitą śmietanę.

Choć to połączenie może wydawać się dziwne, to sól jest idealnym dodatkiem, by wydobyć smak naszej kawy. Dzięki niej nasz napój będzie miał ciekawy i intensywny smak. Musimy jednak uważać, by nie przesadzić z solą.

Ten przepis jest prosty do wykonania i poradzi sobie z nim każdy. Nie potrzebujemy też żadnych specjalistycznych sprzętów. Choć ubijanie śmietany z pewnością będzie prostsze przy użyciu miksera, bez problemu poradzimy sobie również z wykorzystaniem zwykłej trzepaczki do jajek.

SKŁADNIKI

  • 1 filiżanka zaparzonej kawy
  • 2 łyżki cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 120 ml śmietany kremówki
  • lód
  • Opcjonalnie: kakao w proszku, ulubione syropy, mleko

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Śmietanę, cukier i sól dodajemy do miski miksera. 
  • Ubijamy bitą śmietanę.
  • Szklankę napełniamy lodem.
  • Wlewamy naszą kawę.
  • Jeśli chcemy, w tym momencie możemy również dodać nasze mleko.
  • Nakładamy naszą słoną śmietanę.
Kawa dobra na wszystko: poznaj właściwości kawy
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej