Szybka nalewka na 3 cytrusach: grejpfrut, pomarańcza i cytryna na święta
2021-08-31
łatwy
30 min
4
Nalewkę na trzech cytrusach można przygotować na 2 tygodnie przed świętami Bożego Narodzenia. W tym okresie cytrusy są najtańsze i najświeższe, bo zarówno grejpfruty, jak i pomarańcze oraz cytryny dojrzewając na przełomie listopada i grudnia.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 3 l wódki 40°
- 0,25 l spirytusu rektyfikowanego
- 1 czerwony grejpfrut
- 2 pomarańcze
- 2 cytryny
- 200 g miodu akacjowego lub lipowego
- 1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego
- 1 laska wanilii lub 3 łyżeczki ekstraktu z wanilii
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cytrusy sparzyć wrzątkiem i wyszorować.
- Owoce obrać, usunąć białe albedo i wyciąć soczyste segmenty.
- Skórkę owoców ściąć cienko, zachowując jedynie aromatyczną warstwę wierzchnią, pokroić na kawałki.
- Do słoja włożyć pokrojoną skórkę i miąższ, ziarna pieprzu, zalać miodem i wódką. Na koniec dodać spirytus.
- Słój szczelnie zamknąć i odstawić na 2 tygodnie na parapet okienny. Co 2 dni potrząsać zawartością słoja.
- Po 2 tygodniach zlać nalewkę, owoce wycisnąć przez płótno, sok wyciśnięty z owoców dodać do nalewki.
- Nalewkę przecedzić i rozlać do butelek. Butelki szczelnie zamknąć i opisać.
Nalewki domowe