Syrop z cebuli - domowy środek na kaszel, przeziębienie i infekcje gardła

Syrop z cebuli
Autor: Shutterstock Syrop z cebuli miożna przygotowac z każdej jej odmiany.
łatwy
10 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Syrop z cebuli to najlepszy naturalny lek na infekcje. Nie bez powodu cebula nazywana jest naturalnym antybiotykiem - ma właściwości przeciwzapalne, bakteriobójcze i odkażające. Syrop z cebuli i sok cebulowy to znane domowe specyfiki zwalczające kaszel i przeziębienie. Są proste, tanie i skuteczne. Zanim więc wydasz w aptece fortunę na leki - spróbuj naturalnego i taniego syropu z cebuli.

Przeciwzapalne właściwości cebuli

Cebula ma działanie bakteriobójcze, odkażające i przeciwzapalne, dlatego jest na wagę złota w okresach występowania jesiennych i zimowych infekcji. Regularnie jedzona podnosi odporność organizmu i wzmacnia go. Dodatkowo bogata jest w witaminy B1, B2, C, A i E, a także zawiera wapń, sód, magnez, żelazo, miedź, fosfor, jod, cynk, chrom i krzem. Jeśli czujesz, że dopada cię jakaś infekcja przygotuj sok z cebuli (polecany jest także dzieciom!. Cebula nawet gotowana lub sparzona zachowuje większość swoich cennych właściwości. Domowy syrop można przyrządzić zarówno z surowej, jak i z gotowanej cebuli. Syrop z surowej cebuli ma wprawdzie ostrzejszy smak, ale niektórzy twierdzą, że jest skuteczniejszy.

Syrop z cebuli zamiast baterii leków

Kiedy dopadnie nas przeziębienie, nie zawsze mamy w domu odpowiednie lekarstwa. Cebula zwykle jest jednak pod ręką. Można z niej zrobić samodzielnie skuteczny lek na przeziębienie i dolegliwości gardła. Podpowiadamy, jak uporać się domowym sposobem z infekcją i przyrządzić syrop z cebuli. Aby przygotować syrop z cebuli, potrzebujesz naprawdę niewiele. Wystarczy jedna cebula i cukier. Cebulę należy bardzo drobno posiekać, a następnie układać warstwami w słoiku. Każdą warstwę trzeba posypać płasko cukrem. Dzięki temu cebula puści sok. Całość należy przykryć i odstawić na kilka godzin. Po około 3-4 godzinach należy przelać syrop cebulowy przez gazę lub sitko.

Dawkowanie syropu z cebuli

Specyfik można zażywać 3-4 razy dziennie po jednej łyżce. Pamiętaj jednak, że syrop z cebuli ze względu na swoje właściwości nie powinien stać zbyt długo i po 2-3 dniach warto przygotować świeżą porcję. Aby nie tracił swoich właściwości, warto jest trzymać go pod przykryciem.

SKŁADNIKI

  • 2-3 cebule
  • 5-6 łyżek cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebule kroimy w cienkie plasterki lub drobno siekamy i układamy warstwami w słoiczku, przesypując każdą warstwę łyżką cukru.
  • Słoiczek zakręcamy i umieszczamy w ciepłym miejscu. Po kilkunastu godzinach, gdy cebula puści sok, syrop jest gotowy.
  • Najprościej i najszybciej jest wybierać go łyżką prosto ze słoiczka, ale niektórzy wolą go odcedzić na gazie lub sitku. N
  • Syrop z cebuli można przechowywać przez kilka dni w chłodnym miejscu, jednak po kilku dniach warto zrobić nową, świeżą porcję.
  • Wersję syropu z gotowanej cebuli robimy, łącząc zmiksowaną cebulę z miodem w proporcji 1:1.
  • Mieszaninę gotujemy i pijemy kilka razy dziennie po jednej łyżce stołowej.
  • Syropy z cebuli nie tylko leczą,  ale i wzmacniają organizm, gdyż cebula podobnie jak czosnek zawiera związki bakteriobójcze – fitoncydy.
Cebula - właściwości. Dlaczego warto jeść cebulę?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej