Syrop z cebuli - domowy środek na kaszel, przeziębienie i infekcje gardła
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Syrop z cebuli to najlepszy naturalny lek na infekcje. Nie bez powodu cebula nazywana jest naturalnym antybiotykiem - ma właściwości przeciwzapalne, bakteriobójcze i odkażające. Syrop z cebuli i sok cebulowy to znane domowe specyfiki zwalczające kaszel i przeziębienie. Są proste, tanie i skuteczne. Zanim więc wydasz w aptece fortunę na leki - spróbuj naturalnego i taniego syropu z cebuli.
Przeciwzapalne właściwości cebuli
Cebula ma działanie bakteriobójcze, odkażające i przeciwzapalne, dlatego jest na wagę złota w okresach występowania jesiennych i zimowych infekcji. Regularnie jedzona podnosi odporność organizmu i wzmacnia go. Dodatkowo bogata jest w witaminy B1, B2, C, A i E, a także zawiera wapń, sód, magnez, żelazo, miedź, fosfor, jod, cynk, chrom i krzem. Jeśli czujesz, że dopada cię jakaś infekcja przygotuj sok z cebuli (polecany jest także dzieciom!. Cebula nawet gotowana lub sparzona zachowuje większość swoich cennych właściwości. Domowy syrop można przyrządzić zarówno z surowej, jak i z gotowanej cebuli. Syrop z surowej cebuli ma wprawdzie ostrzejszy smak, ale niektórzy twierdzą, że jest skuteczniejszy.
Syrop z cebuli zamiast baterii leków
Kiedy dopadnie nas przeziębienie, nie zawsze mamy w domu odpowiednie lekarstwa. Cebula zwykle jest jednak pod ręką. Można z niej zrobić samodzielnie skuteczny lek na przeziębienie i dolegliwości gardła. Podpowiadamy, jak uporać się domowym sposobem z infekcją i przyrządzić syrop z cebuli. Aby przygotować syrop z cebuli, potrzebujesz naprawdę niewiele. Wystarczy jedna cebula i cukier. Cebulę należy bardzo drobno posiekać, a następnie układać warstwami w słoiku. Każdą warstwę trzeba posypać płasko cukrem. Dzięki temu cebula puści sok. Całość należy przykryć i odstawić na kilka godzin. Po około 3-4 godzinach należy przelać syrop cebulowy przez gazę lub sitko.
Dawkowanie syropu z cebuli
Specyfik można zażywać 3-4 razy dziennie po jednej łyżce. Pamiętaj jednak, że syrop z cebuli ze względu na swoje właściwości nie powinien stać zbyt długo i po 2-3 dniach warto przygotować świeżą porcję. Aby nie tracił swoich właściwości, warto jest trzymać go pod przykryciem.
SKŁADNIKI
- 2-3 cebule
- 5-6 łyżek cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebule kroimy w cienkie plasterki lub drobno siekamy i układamy warstwami w słoiczku, przesypując każdą warstwę łyżką cukru.
- Słoiczek zakręcamy i umieszczamy w ciepłym miejscu. Po kilkunastu godzinach, gdy cebula puści sok, syrop jest gotowy.
- Najprościej i najszybciej jest wybierać go łyżką prosto ze słoiczka, ale niektórzy wolą go odcedzić na gazie lub sitku. N
- Syrop z cebuli można przechowywać przez kilka dni w chłodnym miejscu, jednak po kilku dniach warto zrobić nową, świeżą porcję.
- Wersję syropu z gotowanej cebuli robimy, łącząc zmiksowaną cebulę z miodem w proporcji 1:1.
- Mieszaninę gotujemy i pijemy kilka razy dziennie po jednej łyżce stołowej.
- Syropy z cebuli nie tylko leczą, ale i wzmacniają organizm, gdyż cebula podobnie jak czosnek zawiera związki bakteriobójcze – fitoncydy.