Sok z aronii mrożonej: przepis na domowy sok
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Aronia jest owocem niezwykle bogatym w bioflawonoidy, czyli związki roślinne niezbędne dla prawidłowej pracy naszego organizmu. Są silnymi przeciwutleniaczami i chronią przed nadciśnieniem, miażdżycą oraz nowotworami. Sok z aronii jest znakomitym napojem i dodatkiem do herbaty chłodniejsze dni.
Aronia ma szereg prozdrowotnych właściwości - pomaga obniżyć ciśnienie i pozbyć się złogów cholesterolowych. Wzmacnia naczynia krwionośne i pomaga przy problemach z krążeniem. Jest silnym przeciwutleniaczem. Warto więc robić z niej przetwory.
Dlaczego mrozimy aronię przed przygotowaniem przetworów?
Aronia, tak jak tarnina lub jarzębina, zawiera gorycze i garbniki. W smaku jest cierpko-gorzka. Związki te pod wpływem niskich temperatur ulegają rozpadowi i tracą swoje właściwości. Owoce stają się słodsze. Jeśli zbieracie aronię po pierwszych przymrozkach, to nie musicie ich przemrażać w zamrażarce. Natura zrobi to za was.
Jak zrobić sok z aronii?
Istnieją dwa sposoby na przyrządzenie soku z aronii. Jeden to zasypanie owoców cukrem i odstawienie ich na tydzień, aby puściły sok. Drugi to zagotowanie owoców z cukrem. Osobiście wolę ten drugi, szybszy i pewniejszy sposób. Dlaczego? Kilka razy zdarzyło mi się, że sok zamienił się w wino... Zobacz: Domowe wino z aronii - przepis na wino aroniowe domowej roboty
SKŁADNIKI
- 1 kg aronii
- 1-2 kg cukru (w zależności od tego czy wolimy sok bardziej lub mniej słodki)
- 1,5 l wody
- 25 liści z czarnej porzeczki
- 2 dag kwasku cytrynowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Owoce aronii przebrać, usunąć szypułki. Umyć i osuszyć. Przełożyć do woreczka na mrożonki. Zamrażać przez 24 godziny.
- Do dużego garnka z grubym dnem wsypać zamrożone owoce, dodać umyte liście, wsypać cukier i kwasek, dolać wodę.
- Zagotować i gotować na bardzo wolnym ogniu ok. 30 minut. Odstawić do ostudzenia.
- Wyjąć liście, przecedzić sok. Osoby, które lubią sok bardziej, gesty mogą przetrzeć owoce i dodać je do soku.
- Sok z aronii ponownie zagotować, gorący wlewać do wyparzonych słoików lub butelek. Po zakręceniu pasteryzować sok ok. 15 minut.