Słodko-cierpka nalewka z jagody kamczackiej

2023-06-12
Nalewka z jagody kamczackiej: przepis na nastojkę z owoców wiciokrzewu sinego
Autor: Shutterstock Nalewka z jagody kamczackiej jest pyszna i aromatyczna.
łatwy
60 min
4

Jagoda kamczacka to nowość w polskich kuchniach. Szybko zdobywa sobie popularność ze względu na ciekawy smak i właściwości prozdrowotne. Nalewka z jagody kamczackiej jest słodko-cierpka, idealna do popołudniowej kawy lub herbaty.

Anna Szubińska Nalewki. natura zamknięta w butelce

 
Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.

SKŁADNIKI

  • 4 szklanki jagody kamczackiej
  • 2 szklanki spirytusu
  • 2 szklanki wódki
  • 3 szklanki cukru
  • Przygotuj też:
  • szklany słój lub gąsiorek
  • bibułę do filtrowania
  • butelki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Owoce przebierz, umyj i osusz, zalej w słoju alkoholem, szczelnie zamknij i odstaw w ciemne miejsce na 6 tygodni.
  • Następnie płyn przecedź i odstaw, a owoce zasyp cukrem na 2 tygodnie.
  • Przez pierwszych kilka dni energicznie potrząsaj słojem, aż cały cukier się rozpuści.
  • Następnie zlej powstały syrop i połącz go z alkoholem.
  • Możesz dodać odrobinę soku z cytryny lub pigwy.
  • Przecedź, przelej do butelek, zakorkuj i odstaw na około 2 miesiące.
Owoce jagodowe - dlaczego warto je jeść?