Nalewka chlebowa, czyli trunek z karobu
2021-08-31
średni
60 min
4
Nalewka na chlebie świętojańskim jest przysmakiem w Chorwacji. Ale u nas również znakomicie smakuje - zwłaszcza w mroźne zimowe wieczory.
Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.
SKŁADNIKI
- 750 g chleba świętojańskiego
- 1,5 l czystej wódki 40%
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Chleb świętojański pokroić na małe kawałki, włożyć do słoja i zalać wódką.
- Słój szczelnie zamknąć i odstawić na 4 tygodnie.
- Po tym czasie nalewkę przefiltrować, przelać do butelek i odstawić do sklarowania.
- Sklarowany trunek ściągnąć delikatnie rurką znad osadu, osad przefiltrować i połączyć płyn z nalewką.
- Nalewka powinna dojrzewać co najmniej 3 miesiące.
Nalewki domowe