Nalewka chlebowa, czyli trunek z karobu

2021-08-31
Nalewka chlebowa
Autor: Shutterstock Nalewkę chlebową można pić samą lub doprawiać nią nalewki owocowe.
średni
60 min
4

Nalewka na chlebie świętojańskim jest przysmakiem w Chorwacji. Ale u nas również znakomicie smakuje - zwłaszcza w mroźne zimowe wieczory.

Anna Szubińska Nalewki. natura zamknięta w butelce

 
Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.

SKŁADNIKI

  • 750 g chleba świętojańskiego
  • 1,5 l czystej wódki 40%

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Chleb świętojański pokroić na małe kawałki, włożyć do słoja i zalać wódką.
  • Słój szczelnie zamknąć i odstawić na 4 tygodnie.
  • Po tym czasie nalewkę przefiltrować, przelać do butelek i odstawić do sklarowania.
  • Sklarowany trunek ściągnąć delikatnie rurką znad osadu, osad przefiltrować i połączyć płyn z nalewką.
  • Nalewka powinna dojrzewać co najmniej 3 miesiące.
Nalewki domowe