Polskie lemoncello - infuzja na wódce pszenicznej

2021-03-29
Muzeum Polskiej Wódki
Polskie lemoncello - infuzja na żytniej wódce
Autor: Shutterstock Znakomita nalewka na skórce cytrynowej z wanilią.
łatwy
0 min
4

Inspiracją były: włoskie lemoncello i polska babka cytrynowa. W Polsce ciasta cieszą się ogromną popularnością, a Polacy od wieków z pasją przygotowują swoje wypieki. Nasze lemoncello łączy słodycz wanilii ze świeżym i intensywnym smakiem cytryny. Smakuje świetnie podane z lodem lub dobrze schłodzone. Aby podkreślić wszechstronny charakter cytryny, użyliśmy zarówno soku jak i skórki z cytryny.

Odświeżająca nalewka na lato

Wlej nalewkę do shakera do koktajli. Dodaj dużą ilość lodu, wstrząśnij i nalej do kieliszków do szotów lub do szklanek do whisky wypełnionych lodem. Udekoruj pomarańczą.

Wyborne przepisy od Muzeum Polskiej Wódki:

Ananas i czerwone papryczki chili na żytniej wódce

Wiśniówka z gałką muszkatołową - infuzja na wódce ziemniaczanej

SKŁADNIKI

  • 3 litry wódki pszenicznej
  • skórka z 12 cytryn
  • skórka z 12 pomarańczy
  • 9 łyżeczek barmańskich (50 ml) cukru waniliowego.

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umyj dokładnie i osusz pomarańcze i cytryny.
  • Obierz owoce obieraczką i umieść ich skórkę na dnie słoja.
  • Wyciśnij sok z cytryn i wlej go do słoja. Więcej soku można uzyskać z cytryny, która nie była przechowywana w lodówce.
  • Dodaj wódkę i wymieszaj składniki.
  • Dodaj cukier waniliowy i zamieszaj intensywnie, aż się rozpuści.
        
    Odstaw na 10 dni. Mieszaj i próbuj. Sprawdzaj codziennie, do uzyskania optymalnego smaku.
Muzeum Polskiej Wódki