Polskie lemoncello - infuzja na wódce pszenicznej
2021-03-29
łatwy
0 min
4
Inspiracją były: włoskie lemoncello i polska babka cytrynowa. W Polsce ciasta cieszą się ogromną popularnością, a Polacy od wieków z pasją przygotowują swoje wypieki. Nasze lemoncello łączy słodycz wanilii ze świeżym i intensywnym smakiem cytryny. Smakuje świetnie podane z lodem lub dobrze schłodzone. Aby podkreślić wszechstronny charakter cytryny, użyliśmy zarówno soku jak i skórki z cytryny.
Odświeżająca nalewka na lato
Wlej nalewkę do shakera do koktajli. Dodaj dużą ilość lodu, wstrząśnij i nalej do kieliszków do szotów lub do szklanek do whisky wypełnionych lodem. Udekoruj pomarańczą.
Wyborne przepisy od Muzeum Polskiej Wódki:
Ananas i czerwone papryczki chili na żytniej wódce
Wiśniówka z gałką muszkatołową - infuzja na wódce ziemniaczanej
SKŁADNIKI
- 3 litry wódki pszenicznej
- skórka z 12 cytryn
- skórka z 12 pomarańczy
- 9 łyżeczek barmańskich (50 ml) cukru waniliowego.
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyj dokładnie i osusz pomarańcze i cytryny.
- Obierz owoce obieraczką i umieść ich skórkę na dnie słoja.
- Wyciśnij sok z cytryn i wlej go do słoja. Więcej soku można uzyskać z cytryny, która nie była przechowywana w lodówce.
- Dodaj wódkę i wymieszaj składniki.
- Dodaj cukier waniliowy i zamieszaj intensywnie, aż się rozpuści.
Odstaw na 10 dni. Mieszaj i próbuj. Sprawdzaj codziennie, do uzyskania optymalnego smaku.