Piwo z mniszka lekarskiego: orzeźwiający napój z mlecza
2022-05-09
łatwy
180 min
4
Dieta bezglutenowa
Piwo z mniszka lekarskiego to staromodny orzeźwiający napój z mlecza. Mniszek lekarski pospolicie występuje na łąkach i trawnikach. Piwo gotowane na korzeniu mniszka lekarskiego było kiedyś popularnym napojem wśród pracowników hut żelaza i ceramiki. Ma przyjemny odświeżający smak, łagodzi dolegliwości żołądkowe i niestrawność oraz oczyszcza nerki i pęcherz moczowy. Zawiera poniżej 0,5% alkoholu.
SKŁADNIKI
- 1 l pokrojonych młodych korzeni mniszka lekarskiego
- 1 cytryna
- 2 łyżeczki drobno startego imbiru
- 4 l zimnej wody
- 3 szklanki jasnobrązowego cukru
- 1 łyżka soli kwasu winowego
- 1 łyżka drożdży piwowarskich
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyj korzenie mniszka lekarskiego i usuń boczne korzenie włosowate. Pokrój główne korzenie na plasterki.
- Cytrynę obierz cienko, ściętą skórkę zachowaj. Następnie wyciśnij sok z cytryny.
- Włóż do dużego garnka pokrojone korzenie mniszka razem z imbirem, skórką z cytryny i wodą. Gotuj przez 10 minut, a następnie odcedź.
- Do balonu lub innego dużego naczynia wlej przecedzony płyn z gotowania korzeni mniszka, dodaj cukier i sól kwasu winowego. Mieszaj, aż cukier się rozpuści.
- Gdy płyn będzie letni, dodaj drożdże piwowarskie i sok z cytryny. Otwór naczynia okryj gazą złożoną kilka razy. Pozostaw w ciepłym pomieszczeniu przez 5 dni.
- Przecedź przefermentowany płyn i przelej do butelek. Dobrze zakorkuj.
- Domowe piwo z mniszka lekarskiego jest gotowe do picia po upływie około 1 tygodnia. Przy poluzowaniu korka, powinno syczeć. Nie można go przechowywać dłużej niż 3-5 tygodni.
- Piwo przechowuj w chłodnym miejscu i codziennie sprawdzaj, czy nie jest zbyt nagazowane. Piwo trzymane w cieple rozsadzi butelko po 48 godzinach.
Przepis na miodek z mniszka lekarskiego od Beszamel.pl