Piwo z mniszka lekarskiego: orzeźwiający napój z mlecza

2022-05-09
Piwo z mniszka lekarskiego: orzeźwiający napój z mlecza
Autor: Shutterstock Zdrowy napój orzeźwiający z pospolitego mlecza
łatwy
180 min
4

Dieta bezglutenowa

Piwo z mniszka lekarskiego to staromodny orzeźwiający napój z  mlecza. Mniszek lekarski pospolicie występuje na łąkach i trawnikach. Piwo gotowane na korzeniu mniszka lekarskiego było kiedyś popularnym napojem wśród pracowników hut żelaza i ceramiki. Ma przyjemny odświeżający smak, łagodzi dolegliwości żołądkowe i niestrawność oraz oczyszcza nerki i pęcherz moczowy. Zawiera poniżej 0,5% alkoholu. 

SKŁADNIKI

  • 1 l pokrojonych młodych korzeni mniszka lekarskiego
  • 1 cytryna
  • 2 łyżeczki drobno startego imbiru
  • 4 l zimnej wody
  • 3 szklanki jasnobrązowego cukru
  • 1 łyżka soli kwasu winowego
  • 1 łyżka drożdży piwowarskich

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umyj korzenie mniszka lekarskiego i usuń boczne korzenie włosowate. Pokrój główne korzenie na plasterki.
  • Cytrynę obierz cienko, ściętą skórkę zachowaj. Następnie wyciśnij sok z cytryny.
  • Włóż do dużego garnka pokrojone korzenie mniszka razem z imbirem, skórką z cytryny i wodą. Gotuj przez 10 minut, a następnie odcedź.
  • Do balonu lub innego dużego naczynia wlej przecedzony płyn z gotowania korzeni mniszka, dodaj cukier i sól kwasu winowego. Mieszaj, aż cukier się rozpuści.
  • Gdy płyn będzie letni, dodaj drożdże piwowarskie i sok z cytryny. Otwór naczynia okryj gazą złożoną kilka razy. Pozostaw w ciepłym pomieszczeniu przez 5 dni.
  • Przecedź przefermentowany płyn i przelej do butelek. Dobrze zakorkuj.
  • Domowe piwo z mniszka lekarskiego jest gotowe do picia po upływie około 1 tygodnia. Przy poluzowaniu korka, powinno syczeć. Nie można go przechowywać dłużej niż 3-5 tygodni.
  • Piwo przechowuj w chłodnym miejscu i codziennie sprawdzaj, czy nie jest zbyt nagazowane. Piwo trzymane w cieple rozsadzi butelko po 48 godzinach.
Przepis na miodek z mniszka lekarskiego od Beszamel.pl

Galeria: Mniszek lekarski w kuchni - 15 sprawdzonych przepisów i receptur