Parzę kawę i mieszam ją z tymi dodatkami. Meksykańska mocha to najlepszy pomysł na dzień dobry

Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Nie ma to jak kubek aromatycznej kawy, która pobudzi do działania i zachwyci smakiem. Ci, którzy nie wyobrażają sobie poranka bez małej czarnej, powinni koniecznie wypróbować przepis na meksykańską mochę. To wyborna kawa z dodatkiem czekolady, mleka i przypraw. Rozgrzewa, dodaje energii i poprawia humor. Przekonajcie się sami i sprawdźcie przepis na wyborną meksykańską mochę.
Czym jest mocha?
Przygotowana na bazie świeżo zaparzonego espresso, mleka i czekolady kawa zwana mochą lub mokką zachwyca już od pierwszego łyczka. Jej nazwa wywodzi się z miasta Mokka położonego w Jemenie. W XVIII wieku było centrum eksportu kawy, która wyróżniała się smakiem przypominającym czekoladę.
W tym przepisie klasyczna mocha z czekoladą i mlekiem wzbogacona jest przyprawami. Idealnie komponują się z kawą, podkręcają jej smak i nadają wyjątkowego aromatu.
Z czego zrobić mochę meksykańską?
Aby przyrządzić kawę mokkę po meksykańsku, potrzebne są proste składniki. Chociaż przepis na ten aromatyczny napój pochodzi z dalekiego Meksyku, wszystkie produkty są do kupienia w naszych sklepach. Nie trzeba ich szukać w internecie czy drogich delikatesach. Są dostępne przez cały rok, więc wyborną mokką w meksykańskim stylu można się raczyć na okrągło.
Co jest potrzebne, aby przyrządzić pyszną i aromatyczną mochę meksykańską? Na liście składników znalazły się takie produkty jak:
- świeżo zaparzone espresso
- mleko
- gorzka czekolada o zawartości kakao 70 proc.
- mleko o zawartości tłuszczu 3,2 proc.
- przyprawy – cynamon, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, chili, sól
Jak zrobić mochę meksykańską?
Przepis na pełną obłędnego smaku kawę mokkę po meksykańsku, która świetnie rozgrzewa i dodaje energii, jest łatwy. Przygotowanie nie zajmuje tak dużo czasu. Kawa jest gotowa w mniej niż 10 minut. Najlepiej smakuje zaraz po przyrządzeniu, kiedy jest jeszcze gorąca, a aromat przyjemnie nęci kubki smakowe.
Podstawą meksykańskiej mokki jest świeżo zaparzone espresso. Porcję zmielonych ziaren kawy należy zalać 150 ml wrzątku i odstawić. Zaparzone espresso dodaje się do pozostałych składników w ostatniej fazie przygotowań.
Jak więc przyrządzić dwie porcje wybornej mochi meksykańskiej? Kawę robi się błyskawicznie, a jej działanie czuje się przez kilka godzin.
- 1. krok – zaparzenie espresso
- 2. krok – podgrzanie mleka z przyprawami
- 3. krok – przecedzenie mleka i wymieszanie go z posiekaną gorzką czekoladą
- 4. krok – połączenie mleka z espresso
- 5. krok – przelanie kawy mokki meksykańskiej do szklanek lub kubków
SKŁADNIKI
- 300 ml mleka 3,2%
- 150 ml świeżo zaparzonego espresso
- 30 g gorzkiej czekolady 70%
- 1 łyżka miodu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
- 1/4 łyżeczki chili
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zmielone ziarna kawy zalać wrzątkiem. Odstawić, aby kawa się zaparzyła.
- Mleko przelać do rondelka i podgrzać. Dodać miód, cynamon, ziele angielskie, gałkę muszkatołową i chili oraz szczyptę soli. Wymieszać i odstawić na 15 minut.
- Mleko przecedzić przez drobne sitko i przelać do rondelka. Dodać posiekaną gorzką czekoladę. Podgrzewać i mieszać, aż się roztopi.
- Wlać kawę i wymieszać. Można ją spienić.
- Przelać do kubków lub szklanek i podawać od razu. Wierzch można posypać cynamonem lub startą czekoladą.