Przepis na lemoniadę malinową. Pyszny i orzeźwiający napój na upały

2024-08-02
lemioniada malinowa
Autor: Shutterstock Oto przepis na chłodzący napój pełen smaku, czyli lemoniadę malinową.
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Lemoniada malinowa to świetny pomysł na orzeźwiający napój na upały. Przygotowanie jest banalnie proste i nie zajmuje dużo czasu. Ten pyszny napój z malin ochłodzi i doda energii w gorący dzień. Oto najłatwiejszy na świecie przepis na domową lemoniadę malinową.

Z czego zrobić lemoniadę malinową?

Lista składników, które potrzebne są do przygotowania dzbanka pysznej i orzeźwiającej lemoniady, jest krótka. Obejmuje proste i sezonowe produkty. Sezon na maliny jest już w pełni i bez problemu można je kupić na bazarkach i w sklepach.

Co więc jest potrzebne do zrobienia pysznej domowej lemoniady o smaku malin? Na liście składników znalazły się takie produkty jak:

  • woda – gazowana lub niegazowana
  • maliny
  • syrop malinowy
  • sok z cytryny
  • świeża mięta
  • kostki lodu

Jak zrobić malinową lemoniadę?

Przepis na smakowitą i pełną malin lemoniadę jest bardzo łatwy i błyskawiczny. Postępując według tej sprawdzonej receptury, lemoniada uda się już za pierwszym razem i zauroczy orzeźwiającym smakiem. Należy jednak pamiętać, aby wcześniej przygotować kostki lodu i schłodzić wodę w lodówce.

Jak zrobić dobrą lemoniadę malinową? To tylko kilka bardzo łatwych kroków, które nikomu nie sprawią problemów.

  • 1. krok – przełożenie do dzbanka kostek lodu
  • 2. krok – wlanie soku z cytryny i syropu malinowego
  • 3. krok – dodanie malin i mięty oraz wlanie wody

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 i 1/2 litra schłodzonej wody mineralnej (gazowanej lub niegazowanej)
  • 500 g kostek lodu
  • 250 g malin
  • 6 łyżek syropu malinowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • garść liści mięty

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do dużego dzbanka przełożyć lód. Wlać syrop malinowy i sok z cytryny.
  • Dodać maliny i zgniecione liście mięty. 
  • Uzupełnić wodą i zamieszać. 
  • Podawać od razu podczas upalnego lata.
MALINY. Jakie mają właściwości? Czy warto je jeść? Jak wykorzystać maliny w kuchni?