Napój z dyni: koktajl dyniowy z mango, imbirem i herbatą jaśminową
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Dynia jest bardzo zdrowa, jednak nie każdemu odpowiada jej mało wyrazisty smak. Jeśli nie przepadasz za dynią, a dbasz o zdrowie, spróbuj witaminowego koktajlu z dyni i mango z dodatkiem świeżego imbiru i herbaty jaśminowej. Intensywnie pomarańczowy kolor i świeży smak tego napoju na pewno dodadzą Ci energii.
Możemy też przygotować napój z dyni z dodatkiem jabłkowego lub gruszkowego cydru, zastępując nim herbaciany napar. Skład koktajlu warto modyfikować przez dodawanie różnych owoców, które dostępne są w sklepach jesienią; owoce świeże można zastąpić także mrożonymi, np. masą z roztartych na miazgę truskawek, czerwonych porzeczek albo rabarbaru.
SKŁADNIKI
- szklanka miąższu dyni, utartego na tarce o możliwie najmniejszych oczkach
- pół dojrzałego owocu mango, obranego ze skórki i pozbawionego pestki
- szczypta startych na proszek goździków
- łyżeczka utartego korzenia imbiru (nie można go zastąpić imbirem suszonym!)
- 2 łyżeczki herbaty jaśminowej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dynię ucieramy blenderem z odrobiną wody i obranym ze skórki owocem mango, tak by powstał gęsty mus. Kilka kawałków owocu możemy zostawić do udekorowania szklanki.
- W tym czasie gotujemy wodę. Szklanką wrzątku zalewamy herbatę jaśminową; powinna parzyć się przynajmniej 10 minut.
- Wystudzony napar łączymy z dyniowym musem i przyprawami - imbirem i goździkami, przelewamy do szklanki i dodajemy 2-3 kostki lodu.