Nalewka z żurawiny z pomarańczą: przepis
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Nalewka z żurawiny jest nie tylko pyszna, ale i zdrowa - jak owoce żurawiny. Aby nalewka była smaczniejsza owoce żurawiny warto wcześniej przemrozić w zamrażalniku. Smak tej nalewki fajnie podkręca dodatek skórki z pomarańczy.
Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.
Przyda się więcej przepisów na nalewki? Polecamy książkę!
SKŁADNIKI
- 1 kg żurawiny
- 1 l spirytusu
- 0,75 l wody
- 0,7 kg cukru białego
- 0,25 kg cukru trzcinowego
- skórka otarta ze średniej pomarańczy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Owoce wsypać do słoja. Zalać spirytusem wymieszanym z połową szklanki wody, zakręcić i odstawić na 4 tygodnie.
- Płyn zlać do butelek, zakręcić. Owoce rozgnieść, zalać zimnym syropem ugotowanym z 0,5 l wody i cukru.
- Dodać skórkę. Zakręcić i odstawić słój na 10 dni. Co jakiś czas potrząsać słoikiem. Przefiltrować i zlać do butelek.