Nalewka z żurawiny z pomarańczą: przepis

2021-03-29
Nalewka żurawinowa z pomarańczą
Autor: Shutterstock Żurawina ma liczne właściwości prozdrowotne - wykazuje działanie zakwaszające, niszczy bakterie i wirusy.
łatwy
40 min
4

Nalewka z żurawiny jest  nie tylko pyszna, ale i zdrowa - jak owoce żurawiny. Aby nalewka  była smaczniejsza owoce żurawiny warto wcześniej przemrozić w zamrażalniku. Smak tej nalewki fajnie podkręca dodatek skórki z pomarańczy.

Anna Szubińska Nalewki. natura zamknięta w butelce

 
Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.

Przyda się więcej przepisów na nalewki? Polecamy książkę!

SKŁADNIKI

  • 1 kg żurawiny  
  • 1 l spirytusu
  • 0,75 l wody  
  • 0,7 kg cukru białego
  • 0,25 kg cukru trzcinowego  
  • skórka otarta ze średniej pomarańczy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Owoce wsypać do słoja. Zalać spirytusem wymieszanym z połową szklanki wody, zakręcić i odstawić na 4 tygodnie.
  • Płyn zlać do butelek, zakręcić. Owoce rozgnieść, zalać zimnym syropem ugotowanym z 0,5 l wody i cukru.
  • Dodać skórkę. Zakręcić i odstawić słój na 10 dni. Co jakiś czas potrząsać słoikiem. Przefiltrować i zlać do butelek.